Antoni Castells: "Si l'alternativa és seguir com fins ara, jo dic 'independència sí'"
L'exconseller del PSC admet el "fracàs" del projecte federalista i diu que no es tornarà a plantejar una proposta d'encaix de Catalunya dins d'Espanya fins que l'Estat la plantegi i en doni "garanties de compliment"
BarcelonaL'exconseller d'Economia socialista Antoni Castells deixa clar que ara mateix votaria sí a la independència de Catalunya si es fes una consulta. En una entrevista per a la sèrie de converses Amb Independència, Castells admet el "fracàs" del projecte federalista que ell mateix ha defensat durant més de vint anys i diu que no es tornarà a plantejar una proposta d'encaix de Catalunya dins d'Espanya fins que l'Estat la plantegi. En aquest cas, només hi donaria suport si li convenç el pacte i si hi ha garanties de compliment.
"Si l'alternativa és seguir com fins ara, jo dic 'independència sí'", diu Castells convençut. Ara mateix, l'exconseller del PSC no veu altra alternativa, tot i que no descarta "alguna forma de seducció" o "de pastanaga" per part de Madrid per aturar l'auge del sobiranisme, però deixa clar que és Madrid qui l'ha de proposar. "No dic que ho faci, però no descarto que ho faci", precisa. I insisteix: "Qui pot oferir aquest pacte ja no som nosaltres, portem 150 anys oferint terceres vies".
Castells només renunciaria a la independència si l'Estat ofereix un "pacte bilateral d'autogovern de Catalunya dins d'Espanya". En aquest cas, l'acceptaria en funció "dels continguts del pacte i de les garanties de compliment". "Garanties molt serioses", remarca, la principal: el dret a l'autodeterminació; el "dret a poder marxar, la clau de la casa", explica.
L'exconseller assegura que "el federalisme a Espanya no és creïble tal com es planteja avui" perquè, "perquè funcioni", hi ha d'haver "un respecte per la diversitat", que –segons Castells– a Espanya no es dóna, ja que a l'Estat "es fa molt difícil el reconeixement de l'altre". En l'entrevista, Castells admet amb gravetat que després de més de vint anys "de lluitar-hi", el projecte federalista que ell defensava "és una causa fracassada". Per l'extitular d'Economia dels governs Maragall i Montilla, que és qui va negociar amb l'Estat el model de finançament vigent, la sentència de l'Estatut del Tribunal Constitucional suposa "el certificat que el projecte del catalanisme de transformar Espanya es desmunta". Diu Castells: "La sentència trenca un pacte polític entre dues parts. L'Estatut volia formular un projecte d'autogovern, però també proposar un model que pogués ser generalitzable, un projecte inspirat en els països federals". I conclou: "Em resulta dolorós reconèixer el fracàs d'aquest projecte. Un cert fracàs d'un projecte amb què hem cregut: transformar Espanya en un país federal".
En l'entrevista, feta abans de saber-se l'acord per la pregunta de la consulta, Castells insisteix que el més important ara mateix és que els catalans puguin decidir el seu futur. "Catalunya no està en el punt de parlar de terceres vies ni tampoc d'independència, l'objectiu principal ara és poder fer el referèndum", subratlla.
P { margin-bottom: 0.21cm; } P { margin-bottom: 0.21cm; }