Judicialització

Joaquim Forn: "Si som en llibertat també és gràcies a la feina que s'ha fet des de l'exili"

L'exconseller d'Interior admet que seria "molt desitjable" el retrobament entre Puigdemont i Junqueras

L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, ha dit que una de les primeres coses que vol fer és anar a veure l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo, i ha assegurat que els nou presos polítics estan en deute amb la feina que han fet els exiliats. "Li estem agraïts perquè si som en llibertat també és gràcies a la feina que s'ha fet des de l'exili", ha opinat en una entrevista a l'ARA en referència a les victòries judicials en diferents tribunals europeus. Dos dies després que sortís en llibertat amb els altres vuit presos polítics gràcies a la concessió dels indults per part del govern espanyol, Forn també ha admès que ERC ha tingut un paper clau en l'aplicació de la mesura de gràcia. "ERC ha jugat un paper important en la concessió dels indults, com també Jaume Asens, i seria injust que no es reconegués, i de fet li he dit al mateix Oriol Junqueras", ha afegit. Sobre les divergències entre els dos líders dels grans partits independentistes, Forn ha assenyalat que seria "molt desitjable un retrobament entre ells dos per mirar de reconduir la seva relació".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller ha negat cap contrapartida dels partits independentistes a canvi dels indults. "Sempre hem defensat l'amnistia, però els indults permeten alleugerir la nostra situació i no implica cap renúncia", ha advertit. Com ja va fer a la sortida de Lledoners, Forn ha reiterat que les seves conviccions són inamovibles i més fortes que mai. "El meu pensament és lliure i participaré en manifestacions; ens han volgut atemorir amb la sentència, però seguiré mobilitzant-me perquè no puc acceptar que limitin les nostres llibertats", ha remarcat. L'exconseller d'Interior ha admès que tots els presos de Lledoners van debatre abans de sortir de la presó quina havia de ser la seva actitud. "És evident que tots set estàvem contents, però la pregunta que ens fèiem era si havíem de mostrar una excessiva eufòria quan hi ha persones a l'exili o encausades".

Cargando
No hay anuncios

Forn ha defensat la necessitat d'anar a la taula de diàleg, però ha avisat que si no s'arriba a cap acord caldrà tenir un pla preparat. "No ens podem esperar dos anys a tenir una resposta", ha assegurat abans de subratllar que cal treballar per fer efectiu el mandat de l'1-O. "La votació de l'1-O es va fer per la independència, però és lògic que després del referèndum s'abordés una negociació amb l'Estat que va ser impossible", ha exposat davant la polèmica que van originar les paraules del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que va escriure a l'ARA que la consulta es va fer per forçar l'Estat a negociar. Pel que fa als recels que va generar l'1-O entre part de la societat catalana que s'oposava a la independència, Forn ha exposat que en el futur caldrà fer més pedagogia. "No ens vam saber explicar bé amb els sectors contraris a la independència, i de cara al futur ens hem d'explicar millor perquè van agafar una por infundada que cal atenuar", ha conclòs.