Eulàlia Reguant: "El Govern ha de decidir si el soci preferent és el PSC o la CUP"
BarcelonaLa portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant, adverteix que hi segueix havent divergències de fons per donar suport als pressupostos i exigeix canvis reals per sostenir un Govern que no veu diferent del de Quim Torra.
El president Aragonès ha dit aquest matí que estan acostant posicions amb la CUP per aprovar els pressupostos. És així?
— Hi estem treballant perquè seria una mala notícia que la CUP no pogués validar-los. Ara bé, ens falten elements per valorar-los. Vam fer un acord d'investidura per canviar les coses, no per continuar gestionant l'autonomia. I ara mateix són excessivament continuistes i no s'hi veuen reflectides les quatre revolucions que el president va plantejar en els debats d'investidura.
Per tant, no estan acostant posicions?
— Estem parlant, però de moment nosaltres estem lluny encara.
Quins són els esculls?
— Hi ha un abisme entre les quatre revolucions i el que està passant en els pressupostos i les polítiques del Govern. El personal sanitari segueix amb problemes i dient que el departament no escolta i no fa allò que demana. A més, hi ha una sèrie de macroprojectes especulatius que el que fan és perpetuar un sistema econòmic i social caduc.
Demanen una pujada d'impostos, per exemple?
— Ja hem posat sobre la taula una pujada d'impostos i el conseller Giró va ser molt taxatiu dient que no. Si el que volem és redistribuir la riquesa, el que cal és abordar els impostos, i a més no ho diu la CUP, ho diu l'FMI i l'OCDE, que plantegen que cal apujar els impostos a la riquesa. No és l'anticapitalisme del Parlament qui ho diu.
A la riquesa o a les classes mitjanes?
— A la riquesa. Parlem de l'impost de patrimoni.
On comença la riquesa? En termes de renda anual.
— Entre un 4 i un 5 % declaren ingressos superiors a 60.000 euros, no parlem del 95% de la població que cobra menys. També cal abordar l'impost de patrimoni a partir dels 10 milions d'euros com s'ha fet al País Valencià.
Creu que arribaran a un acord i aprovaran els pressupostos?
— Estarem fins al final intentant-ho.
El Govern diu que l'única opció és aprovar-los amb la CUP, que el PSC no és una opció.
— El Govern ha dit sempre que el soci preferent era la CUP, però després al Parlament veiem que tenen tendència que el soci preferent sigui el PSC. La imatge final del debat de política general és que el soci preferent és el PSC, que és amb qui aproven més coses. ERC aprovant una proposta de resolució sobre la taula de diàleg amb el PSC i els comuns, i Junts aprovant-ne i pactant-ne una sobre l'aeroport del Prat amb el PSC. Aquí han de decidir si el soci prioritari és el PSC o la CUP.
Es penedeixen d'haver investit Aragonès?
— No, no ens en penedim. Aquest país requereix canvis profunds i l'acord d'investidura marcava aquest camí. Només per gestionar millor hi havia altres actuacions possibles. No ens en penedim. Ara bé, encara estem esperant que hi hagi alguns d'aquests canvis que es vegin reflectits ja no només en els pressupostos, sinó en les polítiques del Govern.
Parlem de la seva aposta per fiscalitzar els Mossos.
— En l'acord d'investidura vam acordar la creació d'una comissió d'estudi sobre el model policial, que és el que ara s'ha de constituir. És necessari un organisme extern al cos que el pugui avaluar per una qüestió d'higiene democràtica i transparència.
Si el jutge diu que vol els antiavalots a la porta d'un desnonament, els Mossos no poden desobeir.
— Cal que el Govern digui què pensa fer per frenar l’hemorràgia dels desnonaments de famílies vulnerables. El TSJC ha pres una decisió absolutament delirant, que és dir que no cal modificar un protocol en què el Govern havia estat treballant per adoptar mesures per frenar desnonaments. Ara què pensa fer el Govern? L'acord d'investidura anava de garantir drets, i ara mateix és la gent organitzada i no el Govern qui garanteix que les famílies vulnerables no siguin desnonades.
El Govern ha de desobeir?
— El que ha de fer el Govern és posar-se al costat de la gent. No entrem en si ha de desobeir o no. Ha de posar els mecanismes perquè la gent pugui tenir garantits els drets bàsics. Cal desenvolupar la llei de 2007 que cap Govern ha desplegat i que és molt més garantista.
Demà hi ha una manifestació dels sindicats dels Mossos i les policies locals per reivindicar respecte i dignitat. Què en pensen?
— Els Mossos tenen dret a manifestar-se com qualsevol col·lectiu, però volen posar-nos a nosaltres com els culpables de tot plegat. No han de barrejar les coses.
Què en pensa de les imatges de gent atacant la policia?
— Sí, i també n’he vist de Mossos desplegant-se innecessàriament a les places. La capacitat de socialitzar-se dels joves s’ha vist limitada, i que no se’ls hagin donat alternatives té conseqüències.
Donaran dos anys de marge a la taula de diàleg?
— No li vam donar dos anys, vam dir que s'havia d'anar avaluant i es pot donar per acabada abans. És una taula de monòlegs perquè l’Estat no vol parlar d'amnistia i d'autodeterminació i el Govern sí.
Què vol dir l'embat democràtic que defensen la CUP i Junts?
— La millor eina és un referèndum perquè és la més homologable en l’àmbit internacional. Junts diu que no al referèndum i els demanem quina és la seva proposta.
Com veu el Govern?
— No difereix gaire del govern de Quim Torra en relació amb les divergències que van expressant de manera sistemàtica. Aeroport del Prat sí o no? Qui hem de creure, el president o el vicepresident? No sabem quines són les prioritats d'aquest govern. En el debat d'investidura, el president va començar citant Karl Marx. Després, la seva primera acció va ser anar a fer-se una foto amb Foment del Treball. Amb quin president ens quedem?