En directe
Cas Pegasus
22/04/2022

Elies Campo, investigador de Citizen Lab: "Com a mínim ha d'haver-hi el doble d'infectats"

Antoni Bassas entrevista l'extreballador de WhatsApp i de Telegram i ara col·laborador del grup d’investigació Citizen Lab, que està associat a la Universitat de Toronto i ha destapat el Catalangate

Campo reclama un "marc legal" per regular l'ús de programari espia com Pegasus

L'investigador del Citizen Lab reivindica la necessitat que els programaris espia com Pegasus estiguin sotmesos a una "regulació". Segons ha dit, cal un "marc legal" que garanteixi la "transparència" en el procés d'"autorització" del seu ús, com passa –exemplifica– amb les armes biològiques o nuclears.

Jordi Sànchez i David Bonvehí haurien sigut els dirigents independentistes més atacats amb Pegasus

Elies Campo explica que l'expresident de l'ANC i ara secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i David Bonvehí (PDECat) són les persones amb un volum més elevat d'atacs en els seus dispositius en el marc del Catalangate, amb 25 i 32 missatges maliciosos rebuts, respectivament. Pel que fa als presidents de la Generalitat, Aragonès n'hauria rebut quatre, en el cas de Mas es van trobar "evidències d'infecció" i en el de Torra es va detectar una combinació d'SMS maliciosos i infeccions. Puigdemont no hauria estat atacat directament, però sí persones del seu entorn, com la seva parella o amistats.

Campo creu que les vícitmes del Catalangate podrien arribar a ser el doble de les destapades

L'investigador explica que els atacs detectats en el marc del Catalangate són en dispositius iPhone, de manera que les víctimes podrien arribar a ser "com a mínim" similars –el doble– en el cas de persones amb dispositius que utilitzen Android. Entre d'altres, ha dit, perquè a Europa, Espanya i Catalunya la penetració de Pegasus en dispositius Android s'eleva al 80%.

Campo: "Pegasus té un cost d'entre 70.000 i 80.000 euros per infecció"

L'investigador de Citizen Lab ha explicat que l'ús del programari espia Pegasus té un cost d'entre 70.000 i 80.000 euros per infecció. No obstant això, Campo admet que cada contractació amb l'empresa israeliana NSO té el seu propi preu i que, per tant, no es pot concloure quina despesa ha tingut l'ús de Pegasus en el cas del Catalangate.

Campo: "Hi ha un estudi molt personalitzat sobre qui rep aquests missatges"

Citizen Lab va detectar més de 200 SMS rebuts per les víctimes del Catalangate. En tots ells, explica Elies Campo, hi havia un "esforç editorial" i un "estudi molt personalitzat" dels "interessos" de qui rebia els missatges.

Campo, sobre el Catalangate: "Hem descobert un ús massiu de Pegasus per espiar un ventall molt gran de la societat civil"

Elies Campo, col·laborador del grup que ha destapat el Catalangate, explica que a Citizen Lab han descobert un "ús massiu" de Pegasus per espiar un "ventall molt gran" de la societat civil, des de polítics a activistes, empresaris, advocats, professors, doctors o periodistes. Tots ells, explica, han rebut "diversos tipus d'atacs amb els quals s'introduïa Pegasus als seus dispositius".

Antoni Bassas entrevista Elies Campo Cid, extreballador de WhatsApp i de Telegram i ara col·laborador del grup d’investigació Citizen Lab, que està associat a la Universitat de Toronto i ha destapat el Catalangate.