Cas Koldo

Anticorrupció, sobre Ábalos: "Tenia un paper principal a la trama"

La Fiscalia s'oposa a la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal

José Luis Ábalos al Congrés en una imatge recent.
17/10/2024
2 min

Madrid"Resulta difícil d'entendre l'operativa desenvolupada per Koldo García i Víctor de Aldama sense la participació de José Luis Ábalos". Amb aquesta nitidesa la Fiscalia Anticorrupció sosté que l'exministre de Transports hauria de ser investigat per organització criminal, tràfic d'influències i suborn davant el Tribunal Suprem. L'endemà de conèixer-se la petició del ministeri públic a l'Audiència Nacional, s'ha fet públic l'escrit en què el fiscal Luis Pastor destaca que l'ex número 3 del PSOE va ocupar un "paper principal" en l'entramat. La Fiscalia es fa seu l'informe de la Guàrdia Civil aportat la setmana passada a la causa, que es basa en revelacions de les converses que mantenien els protagonistes de l'entramat i també en el testimoni d'alguns càrrecs del ministeri de Transports, que han declarat al llarg de la instrucció que el que decidia Koldo, exassessor d'Ábalos, sempre anava "avalat" pel ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els indicis són suficients a ulls del fiscal pel fet que s'hagin detectat reunions i converses en què també participava Ábalos, anomenat el jefe per part d'Aldama. El ministeri públic, a més, recull que l'encara diputat al Congrés va gaudir d'un xalet a Cadis i la seva parella en aquell moment d'un pis a Madrid, així com de contractes laborals d'empreses públiques vinculades al ministeri. "Ja es poden imaginar com em sento pensant que aquí al costat hi havia gent que estava robant", ha expressat aquest dijous la vicepresidenta segona i impulsora de Sumar, Yolanda Díaz, en un acte. En els pròxims dies, el jutge haurà de decidir si fa el pas de dirigir-se al Suprem per imputar Ábalos.

En paral·lel, també a l'Audiència Nacional, la Fiscalia ha presentat un escrit en què s'oposa a l'admissió de la querella del PP contra el PSOE per presumpte finançament il·legal. La denúncia estava fonamentada en una notícia del mitjà digital The Objective que es basava en el testimoni anònim d'un suposat empresari que deia haver entregat bosses amb 90.000 euros a la seu de Ferraz, i pot acabar anant pel pedregar. Algun dirigent del PP ja assumia dimecres l'escenari que el jutge Santiago Pedraz l'arxivi, però defensaven haver-ho fet. A més, Alberto Núñez Feijóo ha advertit des de Brussel·les aquest dijous que pot aparèixer més informació els pròxims dies que aporti indicis, tot i que no n'ha donat detalls. "L'important d'una denúncia no és com comença, sinó com acaba", ha avisat.

stats