CANVI DE CICLE
Política25/03/2013

ERC avisa CiU que "la crisi no pot ser l'excusa per endarrerir la consulta"

Anna Simó aposta per mantenir el diàleg amb l'estat espanyol, però sense condicionar-lo a l'avenç del procés de transició nacional

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Anna Simó, ha sortit al pas aquest dilluns de les declaracions d'alguns dirigents de CiU, i especialment d'Unió −com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert−, sobre el fet que la difícil situació econòmica podria fer replantejar la data de la consulta. "La crisi no pot ser l'excusa per endarrerir la consulta", ha reivindicat la dirigent republicana, que defensa convocar-la "com més aviat millor". Tot i això, ha assegurat que se sent satisfeta del ritme del procés de transició nacional, en especial perquè s'estan complint els passos fixats a l'acord d'estabilitat firmat per CiU i ERC, que preveien aprovar la declaració de sobirania i reimpulsar la llei de consultes, dues qüestions ja realitzades, i seguidament constituir el Consell Assessor de la Transició Nacional i firmar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que són imminents. "El full de ruta avança bé", ha celebrat.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, ha explicat que cal intentar el diàleg amb l'Estat, però sense que això sigui "una excusa per a la inacció", atès que "els límits del diàleg, l'estat espanyol els ha posat molt clars". Igualment, ha rebutjat entrar a Govern després que divendres Artur Mas els tornés a convidar a afegir-s'hi, perquè encara creuen que són "més útils fora que dins" i l'estabilitat de l'executiu "està més garantida sent parlamentària que governamental". "No hi volem perdre temps", ha avisat.

Cargando
No hay anuncios

Més dèficit per a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Madrid

Finalment, Simó ha avisat que "encara que finalment tinguem un 2% o més de dèficit, aquests no seran els nostres pressupostos", perquè vindran condicionats pel ministeri d'Hisenda fins que la Generalitat no pugui decidir el seu sostre. Ha defensat, però, que "no és el mateix un territori capaç de generar riquesa" que un que no pot, per la qual cosa ha reclamat que aquests i els que pateixen dèficit fiscal, com Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears o fins i tot la Comunitat de Madrid, puguin gaudir d'un límit superior. I ha apuntat: "Coincideixen les comunitats amb superàvit fiscal amb les que quadren els números del dèficit".