BALANCES FISCALS

L'expert que prepara les noves balances fiscals avança que "Catalunya no queda especialment malparada"

Ángel de la Fuente presenta el nou mètode de càlcul i afirma que no aposta perquè el nou finançament incrementi els recursos de la Generalitat

El coordinador de la nova metodologia per calcular les balances fiscals, Ángel de la Fuente, a la Universitat de Girona / ACN
Roger Tugas
31/01/2014
2 min

GironaL'economista i investigador de l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC que prepara les noves balances fiscals del ministeri d'Hisenda, Ángel de la Fuente, ha presentat aquest divendres a la Universitat de Girona el mètode que ultima per fer els càlculs. Tot i que els resultats per als comptes del 2011 no arribaran fins a finals de març o principis d'abril, ha avançat d'acord amb unes dades provisionals relatives al 2005, que "Catalunya no surt especialment malparada" a les balances que està preparant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mètode de De la Fuente no se centra en els recursos que marxen d'un territori respecte als que tornen, sinó amb els recursos que tenen cadascun d'ells per oferir els serveis bàsics als ciutadans. D'acord amb això, els catalans gaudeixen d'un 99,6% de recursos respecte de la mitjana estatal −excloent els territoris forals−. Per sota, el territori més perjudicat seria el País Valencià, tot i que els ciutadans de Múrcia, Andalusia, les Canàries o Castella-la Manxa també rebrien menys recursos que els catalans i, per contra, en rebrien més els habitants de Cantàbria, la Rioja, Astúries, Extremadura, Madrid o Castella-la Manxa. Per aquest motiu, si el ministeri modifiqués el sistema de finançament segons les seves recomanacions, De la Fuente afirma que no incrementaria gaire els recursos disponibles, ja que actualment ja es trobarien dins la mitjana estatal, tot i que sí que reclamaria una contribució més elevada al País Basc i Navarra.

Així, l'economista ha afirmat que amb el nou mètode serà "més difícil brandar l'argument de l''Espanya ens roba'", i ha insistit en la idea que bona part de les transferències entre territoris es fa per un millor nivell de renda d'aquells que són més rics. "Amb el mateix IRPF, paguem més, és normal", ha dit, i ha afegit: "Que tu paguis més impostos no vol dir que facis més esforç fiscal, sinó que ets més ric". "Com més llum i taquígrafs, més costa vendre aquestes històries", ha conclòs. En tot cas, ha afirmat que les dades que farà públiques serviran per calcular també les balances fiscals clàssiques, i ha previst que seran similars a les publicades per la Generalitat.

Preguntat pels efectes d'una eventual independència, De la Fuente preveu una reducció de vendes a la resta de territoris de l'Estat, un increment en despeses ara comunes, com les ambaixades o l'exèrcit, i la sortida de la UE. Per tant, creu que la independència pot comportar una reducció de la renda catalana i ho ha deslligat dels resultats de les balances fiscals.

stats