Podem Andalusia s’independitza d’Iglesias
Teresa Rodríguez vol una organització federal similar a la del PSC amb el PSOE
MadridPodem avança a velocitat de creuer cap a una organització federal. Fa dos anys, per convertir-se en la màquina electoral que aspirava a arribar a la Moncloa, Pablo Iglesias va imposar el seu hiperlideratge. En el congrés fundacional del partit al palau de Vistalegre es va dissenyar una organització molt centralista, amb la majoria de membres de Madrid a la cúpula. Però a poc a poc van anar veient que, per créixer, Podem necessitava aliar-se amb forces autonòmiques, com ICV a Catalunya, Compromís al País Valencià i Anova i les Marees a Galícia, totes elles amb una estructura totalment independent de la formació lila i que veien amb recel el centralisme de Pablo Iglesias.
Ara, en plena efervescència per l’estratègia futura del partit -que es dirimirà en un nou congrés (Podem l’anomena Vistalegre 2) a principis de l’any vinent-, afloren més que mai les diferències territorials. I Podem Andalusia ha sigut el primer a alçar el vol. La líder andalusa, Teresa Rodríguez, va notificar ahir per carta a Iglesias que es declaren una “organització autònoma” del partit estatal i que es registraran amb un CIF propi, tindran també el seu registre d’inscrits i elaboraran les llistes per a les eleccions autonòmiques sense consultar-ho amb Madrid.
En definitiva, Podem Andalusia, com a “nacionalitat històrica”, creu que han de poder dissenyar el seu propi “full de ruta” i aspirar a “federalitzar” Podem. És el que propugnen els documents amb què es va presentar Rodríguez a les primàries a Andalusia, i que va guanyar per àmplia majoria. Rodríguez aspira a tenir una relació similar a la del PSC amb el PSOE -que està en revisió-, tot i que els socialistes catalans tenen més independència perquè estan confederats, assenyalen a l’ARA fonts del partit a Andalusia.
Cap a un partit descentralitzat
La líder de Podem a Andalusia és també la principal portaveu dels Anticapitalistes a l’Estat, el corrent del partit que més ha batallat per descentralitzar la presa de decisions i perquè les assemblees decideixin sobre cada territori. Ara s’han convertit en els principals aliats de Pablo Iglesias en el pols contra el seu número dos, Íñigo Errejón. Però la principal discrepància que tenen és també orgànica: fugir del control de l’aparell de Madrid. A aquesta pugna per un Podem federal s’hi han sumat els errejonistes, que tenen molt de pes orgànic en cada territori i cada cop menys a la capital espanyola.
Errejón va avançar ahir en roda de premsa des del Congrés que al pròxim congrés del partit hi haurà una “discussió important” sobre el model organitzatiu, que, segons ell, s’ha d’assemblar al “model de país” que defensa Podem. Errejón creu que és bo “avançar cap a una descentralització més gran”. És la que Rodríguez posarà immediatament en pràctica a Andalusia. Rodríguez defensa que és un “procés natural” que haurien de seguir tots els territoris dins de Podem.
Actualment el partit pren les decisions al consell ciutadà autonòmic, l’òrgan màxim entre congressos, on la majoria dels membres són madrilenys. Podem ha renovat les últimes setmanes bona part de les seves estructures territorials, mentre que a Catalunya el procés avança amb total independència en el nou projecte dels comuns, que estan dissenyant Xavier Domènech i Ada Colau.