L'ANC evitarà posicionar-se a favor d'un partit a les eleccions i es limitarà a comparar els programes
L'entitat acorda fiscalitzar trimestralment l'acció dels nous Govern i Parlament
BarcelonaL'ANC ha optat per preservar la seva transversalitat i ha desistit d'instar els partits independentistes a comprometre's amb la DUI si se supera el 50% dels vots a favor de la independència. Ho reclamaven algunes assemblees, però, per evitar que l'entitat mostri el seu suport explícit a determinades formacions en detriment d'altres, l'ANC n'ha desistit. En una maratoniana reunió de vuit hores, el secretariat de l'entitat ha acordat incidir en la campanya electoral publicant una comparativa dels programes que presentin tots els partits independentistes i constituint un grup de treball per analitzar i fiscalitzar els posicionaments d'aquestes formacions en relació amb els seus postulats perquè sigui el votant el que acabi decidint el sentit del seu vot.
Aquesta iniciativa permetrà, com ha explicat en un comunicat, que "el cos electoral pugui ser conscient de la proximitat i la sintonia entre les propostes de les formacions polítiques i el Decàleg d'accions i principis que presentarà l'entitat just abans de la campanya per avançar cap a la independència. Tot plegat es farà amb la voluntat d'incentivar "la participació activa i massiva de l'electorat independentista" en uns comicis que l'entitat vol que siguin plebiscitaris.
Després de les eleccions i fins a la constitució del Parlament, l'Assemblea pressionarà i es mobilitzarà perquè quan el Parlament investeixi el nou president "no ho faci fruit de pactes parcials, sinó que valori la màxima concentració de forces per afrontar amb màxima unitat i responsabilitat compartida el repte d'encarar la ruptura democràtica i fer efectiva la independència com més aviat millor". Aquest posicionament, remarca el comunicat, també es prendrà en la constitució de la mesa del Parlament.
Un cop constituït el Govern, es farà públic un informe trimestral per fer seguiment de l'acció de Govern i del Parlament per denunciar "possibles dilacions i retrocessos respecte al desenvolupament del Decàleg d'accions i principis". Paral·lelament, el secretariat també ha acordat convocar un congrés internacional de precedents d’independències unilaterals entre el març i el maig del 2021, d'on en sortirà la publicació d'un llibre blanc de les independències unilaterals.
El text de la direcció, el vencedor
La proposta que s'ha imposat l'ha presentat la comissió d'estratègia i discurs i ha sigut aprovada amb 46 vots a favor, 20 en contra i 4 en blanc. El text defensa que l'Assemblea ha de "recuperar el lideratge en acció política, de manera propositiva i proactiva", i destaca que "es farà compatible l’exigència als partits polítics d’un mandat cap a la independència, que inclogui la via unilateral, amb la necessitat de preservar la plena independència de l’entitat en relació als partits polítics".
Si al full de ruta de l’entitat, aprovat al març amb el 92% del suport dels socis, es va acordar que l’Assemblea només donaria suport als partits polítics que “assumeixin explícitament una proposta de mandat cap a la independència, que inclogui la via unilateral, amb una unitat estratègica que la sustenti”, ara l'assemblea del Barcelonès havia proposat, com va avançar l'ARA, que l'ANC demanés el vot només per a les formacions que signessin i incorporessin en els seus programes electorals els punts recollits en la ponència.
Aquesta ha sigut una de les altres cinc propostes de resolució que han sigut rebutjades per la setantena de membres del secretariat. Les quinze propostes d’accions del text acordat seran consultades als socis en els pròxims dies, una per una, en una consulta telemàtica perquè puguin ser ratificades.