Política05/01/2016

L’ANC posposa la discussió de la llista unitària a dissabte

L'entitat emplaça Junts pel Sí, la CUP i Òmnium a fer una reunió conjunta, abans que s'acabi el termini per la investidura, per formar govern. El debat sobre l’estratègia en un escenari electoral tensa l’entitat.

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaLa decisió de la CUP de dir no a Artur Mas i la negativa de Junts pel Sí a presentar un candidat alternatiu -si no és que el mateix president fa un pas enrere- ha propiciat el debat intern en el si d’Òmnium i l’ANC: una nova cita electoral sacseja les entitats del sobiranisme civil. Quin paper han de jugar? Han d’impulsar una candidatura independentista? Ara per ara no sembla que les dues entitats estiguin plantejant el mateix full de ruta: mentre que Òmnium no pretén jugar el "paper" que va tenir el 27-S, l’ANC es torna a embarrancar en el debat sobre les llistes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretariat de l’Assemblea es va reunir ahir -des de dos quarts de set de la tarda- per debatre sobre el paper que ha de jugar ara. La diversitat d’opinions va provocar una reunió maratoniana. L’entitat va decidir debatre el paper que ha de tenir en unes eleccions en el marc del secretariat de dissabte -el termini per a la investidura acaba el diumenge 10 de gener. També si sotmet a consulta dels socis la seva decisió. Fins llavors, l'entitat pressionarà perquè hi hagi un acord entre Junts pel Sí i la CUP. En un comunicat aquest dimarts, l'Assemblea emplaça a Junts pel Sí, la CUP, ANC i Òmnium a fer una reunió conjunta que serveixi per a trobar un acord "definitiu" que permeti la investidura d'un president, la formació d'un govern i l'inici del procés constituent. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha fet un tuit aquest dimarts per ratificar aquesta voluntat de pacte.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, fonts de l’ANC admeten que l’escenari electoral és el més probable -Artur Mas compareix a les 13:30 i podria anunciar l'avançament d'eleccions- i que, en aquest cas, les múltiples visions tensen l’entitat. Segons els consultats, ahir hi havia diverses propostes sobre la taula. Per una banda, un document que defensa una candidatura "unitària i única", que seria bel·ligerant amb les llistes independentistes que no s’hi sumessin -una iniciativa que ja va avançar l’ARA-. Hi ha qui considera que aquest camí implica "perdre la transversalitat" de l’ANC perquè "per primer cop" es donaria suport exclusiu a una sola candidatura (el 27-S van demanar el vot per Junts pel Sí i la CUP). Altres, creuen que seria l'"única manera" d’engrescar un altre cop les files independentistes. Com es concretaria la candidatura "unitària i única"? Això també és "interpretable", i ahir hi havia diverses esmenes que volien concretar la proposta. No és el mateix presentar-se com a ANC a les eleccions -els estatuts ho impedeixen- que impulsar una llista. O que es reediti Junts pel Sí, cosa que avalaria part del secretariat.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les propostes que es va debatre -se’n van acceptar diverses a última hora malgrat que el reglament preveu que s’ha de fer amb 48 hores d’antelació-és pressionar ara per un acord entre els 72 diputats independentistes sense entrar en el com s’hi ha d’arribar. Si això no fos possible i s’afronta el camí electoral, l’ANC donaria suport a CDC, ERC i la CUP. Una part del secretariat veuria amb bons ulls aquesta opció, ja que creu que Junts pel Sí no ha donat el resultat que s’esperava: ERC i CDC van sumar més el 2012 (71 diputats).

Un plebiscit consumat

Cargando
No hay anuncios

Mentre que el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va obrir la veda de la llista unitària el mateix diumenge de la decisió de la CUP, sense haver-se debatut en el secretariat -cosa que va incomodar membres de la direcció-, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va optar per la cautela. Des de l’entitat apunten que el missatge serà aquest fins que s’esgoti el termini. Ara bé, davant l’imminent escenari electoral, Òmnium ha de debatre el seu paper en junta dimarts que ve. Una trobada que no descarten avançar. És difícil que optin per abanderar una llista unitària: "Hem de veure com es plantegen les eleccions". A parer d’Òmnium, el plebiscit ja es va fer el 27-S i en unes eleccions "convencionals" l’entitat no mantindrà el mateix rol.