L’HORITZÓ ELECTORAL
Política23/10/2020

L’ANC debat exigir als partits un compromís escrit amb la DUI

L’entitat decideix aquest diumenge com ha d’incidir en la campanya electoral del 14-F

Xavi Tedó
i Xavi Tedó

BarcelonaNo només assumir la unilateralitat, sinó comprometre-s’hi per escrit. Més pressió de les bases de l’ANC als partits independentistes perquè no aparquin després de les pròximes eleccions la via unilateral, tot i l’etapa de diàleg -ara en standby - que s’ha obert entre el Govern i l’executiu espanyol. Si al full de ruta de l’entitat, aprovat al març amb el 92% del suport dels socis, es va acordar que l’Assemblea només donaria suport als partits polítics que “assumeixin explícitament una proposta de mandat cap a la independència, que inclogui la via unilateral, amb una unitat estratègica que la sustenti”, ara algunes assemblees exigeixen que de les paraules es passi als fets. Que no sigui, bàsicament, un brindis al sol i que es posi per escrit.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una d’aquestes propostes, a la qual ha tingut accés l’ARA i que es votarà aquest diumenge en el ple extraordinari convocat el 10 d’octubre passat davant la divergència d’opinions sobre com incidir en la campanya electoral del 14 de febrer, estableix que l’ANC demani el vot només per a les formacions que signin i incorporin en els seus programes electorals els punts recollits en el full de ruta de l’entitat. Així, l’assemblea del Barcelonès, promotora del document, exigeix la necessitat d’implementar “una estratègia per fer efectiva la República Catalana, seguint el mandat de l’1 d’octubre del 2017 i fent front comú a la repressió de l’estat espanyol”, i “ratificar al Parlament la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017” si se superen el 50% dels vots a forces independentistes.

Cargando
No hay anuncios

També incorporen en el text que, “sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes, en cap cas es pactarà ni es facilitarà la formació d’un govern amb forces unionistes”, sinó un que estigui “integrat exclusivament per formacions que es defineixen com a independentistes”. Una inclusió que respon als cants de sirena dels comuns per formar un govern d’esquerres amb el PSC i ERC, tot i que els republicans han reiterat en diverses ocasions que volen tornar a pactar amb JxCat i, si és possible, afegir-hi la CUP.

Ni restitució, ni independència

Aquesta territorial justifica la seva proposta recordant que en la campanya del 21 de desembre del 2017 “els partits independentistes es van comprometre, de manera inequívoca, a restituir el Govern legítim i a fer efectiva la República” i que, després de dos anys i mig de legislatura, tot i tenir la majoria, “no han dut a terme aquest objectiu ni tampoc han sigut capaços de teixir una estratègia conjunta per intentar assolir-lo”. Per aquest motiu, insta en el document que uns dies abans de les eleccions l’ANC faci públics els partits que signin i incorporin aquests punts en el seu programa electoral.

Cargando
No hay anuncios

Diferents assemblees del Maresme també portaran a votació una proposta que passa per fer complir el que es va acordar en l’última assemblea general ordinària i que es va plasmar en el full de ruta. En aquest sentit, no amaguen la seva “perplexitat” i “preocupació” per reobrir un debat que consideren que ja estava tancat.

Atenent el que marca la ponència, que deixa clar que l’ANC farà campanya, aquestes assemblees insten a “superar immediatament aquest debat estèril sobre la conveniència o no d’incidir en les pròximes eleccions” i participar-hi “de manera decisiva i sense matisos”, en l’escenari “en què es mouen els partits, a priori independentistes”. A parer seu, “en gran part” depèn de l’ANC que “les pròximes eleccions siguin, de veritat, un plebiscit sobre la independència o només la constatació de quatre anys més d’autonomisme”. Aquests nuclis discrepen de les veus dins del secretariat que consideren que l’ANC ja s’ha posicionat al defensar el vot per als partits que no rebutgin la via unilateral i que cal mantenir l’equidistància per evitar un suport o un rebuig explícit a algun d’ells, que alhora podria tenir conseqüències en el futur. Aquests membres del secretariat que aposten per no entrar en lluites partidistes també presentaran propostes de resolució en aquesta línia, segons assenyalen fonts de l’entitat.

Cargando
No hay anuncios

Decisió validada pels socis

Sigui com sigui, la comissió d’estratègia i direcció de l’ANC plantejarà un document base per portar al plenari de diumenge que mirarà de buscar punts d’encontre entre les diferents sensibilitats, seguint, això sí, el que ja es va aprovar. De totes les propostes que es presentin, el secretariat n’haurà de validar una. L’acord que adopti el plenari del secretariat sobre el seu grau de participació o no en els comicis del 14 de febrer haurà de ser sotmès a una consulta de tots els associats posteriorment, tal com es va aprovar en l’últim cònclave.