Què significa la pregunta de la consulta de l'ANC? L'entitat ho aclareix als seus adherits
L'Assemblea concreta en un correu que votar 'sí' a la consulta implica avalar que es treballi per reduir el nombre de llistes sobiranistes, per fixar una marca comuna o que es facin actes conjunts en campanya
BarcelonaDavant la crida del president de la Generalitat, Artur Mas, a les entitats sobiranistes perquè confeccionin una llista transversal pel 27-S, l'ANC ha optat per consultar els seus adherits abans de moure fitxa. Malgrat tot, la pregunta que va confeccionar no és del tot clara i pot estar subjecte a diverses interpretacions, segons han opinat nombrosos activistes a les xarxes socials. En concret, el redactat és el següent:
"Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?"
¿Això significa que votar 'sí' implica que l'ANC comenci a treballar per la candidatura transversal que reclama Mas? El president de l'entitat, Jordi Sánchez, ja va assegurar que no seria això. Llavors, què significa respondre 'sí' o 'no'?
En un correu intern als seus adherits que també ha penjat a la seva web, l'ANC explica que, després de converses amb Òmnium, l'AMI, Mas, ERC i la CUP, ha detectat una constatació col·lectiva segons la qual calen tres requisits perquè es pugui considerar que la independència guanya el 27-S: que les eleccions es considerin plebiscitàries, que guanyin les forces independentistes i que hi hagi unitat d'acció posterior. Així, l'entitat deixa clar que no es vincularà a cap partit i que no es presentarà a les eleccions, que donarà suport a tots els partits que defensen la independència i que "qualsevol proposta electoral que es proposi serà amb el consens de tots". Arribat a aquest punt, l'ANC afirma que el que pretén és "consolidar la unitat d'acció de cara al 27-S", cosa que significa treballar per assolir els següents punts:
– el "menor nombre de llistes possible que representin la transversalitat de l'independentisme", les quals podrien estar formades i liderades per membres de la societat civil;
– una marca comuna i inequívoca que identifiqui les llistes i els permeti sumar a favor de la independència;
– punts comuns en el programa electoral que refermin el compromís amb la independència i el sentit plebiscitari del 27-S;
– una campanya amb actes conjunts i amb alguns aspectes compartits;
– un compromís clar cap a la governabilitat de Catalunya i la continuació del procés constituent cap a la independència.
Així, votar 'sí' a la pregunta implicaria acceptar que l'ANC faci "tots els possibles per fer realitat aquesta proposta", mentre que votar 'no' significa que l'entitat hauria de limitar-se a la campanya d'estiu i l'organització de la diada de l'Onze de Setembre.