Amnistia Internacional retreu a Alsina que no reconegui "l'apartheid" d'Israel a Palestina
L'organització s'ofereix al Govern a ensenyar-li els informes d'entitats humanitàries que també parlen d'apartheid
BarcelonaLa consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, vol reforçar els llaços de Catalunya amb Israel, on es troba de visita oficial. Ho va explicar aquest dijous en una entrevista al canal israelià i24 News, en què es va desmarcar completament de la resolució que el Parlament va aprovar el passat mes de juny, un text que comparava el sistema aplicat per Israel als territoris ocupats a Palestina amb l'apartheid, i assegurava que aquestes polítiques són contràries al dret internacional. "Quan es va aprovar jo era a l'estranger, al Senegal —va assegurar Alsina en la intervenció a la televisió israeliana—. Aquesta no és la posició del Govern ni de la població de Catalunya". "Aquest viatge té un significat especial, perquè mostrem que som aquí i volem enfortir relacions que han estat molt bones fins ara", va recalcar. Les seves paraules no només han generat nombroses crítiques per part dels partits –excepte ERC– que van donar suport a la resolució: el PSC, la CUP i els comuns. També Amnistia Internacional de Catalunya ha carregat contra el posicionament de la titular d'Acció Exterior i li ha recordat que hi ha diversos informes que confirmen el text parlamentari.
"El relator especial de l'ONU sobre els drets humans als Territoris Palestins Ocupats, Human Rights Watch i Amnistia Internacional han considerat que Israel manté un sistema d'opressió i dominació sobre la població palestina que equival a un sistema d'apartheid", assenyala l'organització en una piulada. "Instem Exteriors i el Govern a tenir en compte els informes d'aquestes organitzacions i que mitjançant les seves accions donin suport a la fi d'aquest sistema –insisteixen–. Ens posem a disposició de la consellera per traslladar-li amb detall l'informe d'Amnistia". A banda d'Amnistia Internacional, la plataforma Prou Complicitat també ha carregat contra la posició de la consellera.
En el seu moment, l'únic vot contrari a la resolució del Parlament impulsada per la CUP va ser el de Junts, ja que ERC hi va votar a favor i Ciutadans i Vox es van abstenir. Amnistia Internacional va celebrar aquella votació: "Es tracta del primer Parlament Europeu que denuncia el sistema d'opressió israelià com un crim de lesa humanitat". En canvi, l'ambaixadora israeliana, Rodica Radian-Gordon, va lamentar en un tuit la "vergonyosa resolució" que va atribuir a "l'obsessió antiisraeliana dels qui l'han promogut i aprovat". Alsina s'ha referit a aquell dia i ha explicat que de seguida que va conèixer la resolució va trucar a l'ambaixadora per desmarcar-se del text en nom del Govern.
Les declaracions de la consellera han estat rebutjades per la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ha qualificat de "menyspreu" a la cambra les seves declaracions: "A alguns no els agrada la democràcia". Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha demanat a la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, una "rectificació immediata". Des dels comuns, David Cid va advertir dimarts que "no seria raonable" obrir una delegació a Israel: "Seria motiu de dimissió immediata".
El president Aragonès dona suport a Alsina
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la consellera. Ha dit que el Govern s'ha de relacionar amb Israel i tots els pobles i estats del món "independentment" de la seva "política interna". La titular d'Acció Exterior es reuneix aquesta setmana amb diversos membres del govern i alcaldes israelians. Dimarts passat també va ser a Palestina, des d'on va apuntar, com recull l'ACN, que les polítiques de cooperació vinculades a la pau a Palestina que es promouen a Catalunya són un "referent" en l'àmbit internacional.