Enmig d'un clima de pandèmia, però també perquè es tracta d'uns comicis que no són en diumenge, sinó que cauen en dimarts, el vot per correu per a les eleccions madrilenyes s'ha disparat un 42,8% més respecte als anteriors comicis autonòmics del 2019. En concret, Correus ha admès gairebé un quart de milió de sol·licituds de vot. Del total de 235.696 sol·licituds admeses, 163.207 s'han presentat de manera presencial i 72.489 de manera telemàtica. Segons informa Efe, fins diumenge ja s'havien posat a disposició dels electors 189.113 sobres amb les butlletes i s'havien registrat 106.034 vots per correu. El termini per demanar el vot va acabar formalment dissabte de manera presencial i diumenge per fer-ho de manera telemàtica.
Les amenaces de mort enfanguen la batalla pel 4-M
L'autor del paquet amb una navalla per a la ministra Maroto és un home amb problemes mentals
MadridFa una setmana la campanya madrilenya començava amb Isabel Díaz Ayuso acaparant tots els titulars i centrada en l’estil de vida en “llibertat” que la candidata del PP vol vendre com a diferencial de la capital espanyola. Però des de divendres l’esquerra ha trencat la dinàmica i les amenaces de mort han enfangat la batalla del 4-M fins al punt d'intentar que se'n derivi un cordó sanitari a Vox, una petició que ni el PP ni Ciutadans comparteixen. El PSOE, en paraules de la seva portaveu al Congrés, Adriana Lastra, denunciarà fins a la sacietat qualsevol amenaça que pugui vincular-se al “discurs de l’odi” de l’extrema dreta per demostrar que “l’equidistància” és “criminal” en aquests casos.
A la decisió del govern espanyol de reforçar la seguretat del líder de Podem, el ministre de l’Interior i la directora de la Guàrdia Civil per les cartes amenaçadores, s’hi ha afegit aquest dilluns un paquet amb una navalla tacada de vermell –de pintura o sang– per a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. És justament la membre de l’executiu de Pedro Sánchez més vinculada a la campanya, ja que el candidat socialista, Ángel Gabilondo, ha promès que serà la seva vicepresidenta si aconsegueix arribar a la Puerta del Sol. Però aquest cop l’amenaça de mort sí que tenia remitent i el cas ja està en mans de la justícia després que Maroto el denunciés. La policia ha identificat un veí d’El Escorial (Madrid) com l’autor de la missiva. Es tracta d’un home diagnosticat amb una malaltia mental i que en el passat ja havia mostrat obsessió amb la ministra, informen fonts pròximes a la investigació.
Això vol dir que aquest paquet no sembla que tingui relació amb les cartes enviades la setmana passada. En aquella ocasió, es van enviar de forma anònima i no hi havia cap element per protegir les bales, mentre que la navalla al paquet per a Maroto estava entre dos CDs perquè no la detectessin els escàners del ministeri. En el cas de les cartes que van arribar al ministeri de l’Interior, Correus responsabilitza l’empresa subcontractada que revisa els paquets de no haver detectat les bales.
Sigui com sigui, la missiva a Reyes Maroto va tornar a sacsejar la campanya. Mentre que Gabilondo reclama ara un “cordó sanitari” a Vox com ha passat en altres estats europeus amb l’extrema dreta (fins ara no a Espanya), el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va més enllà i ha assegurat en una entrevista a la cadena SER que el feixisme “forma part del projecte d’Isabel Díaz Ayuso” perquè, al seu parer, “ella sembla més la candidata de la ultradreta que Rocío Monasterio”.
El PP branda ETA i EH Bildu
Mentrestant, el PP continua mirant cap a una altra banda: condemna les missives, igual que fa amb qualsevol altra expressió de violència, però Ayuso es nega a aclarir què farà amb Vox si els necessita per governar. De fet, l’alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida, ha considerat que pactar amb Vox “és moltíssim millor” que fer-ho amb Bildu. Al seu torn, el líder del PP, Pablo Casado, ha comparat les amenaces al govern de Sánchez amb les que enviava ETA.
Cada dia que passa la campanya madrilenya s’enfanga més. El PP i Cs parlen de “polarització” i “radicalitat” per no condemnar Vox, però l’extrema dreta aconsegueix que vagi calant el seu discurs. Els cartell xenòfob a l’estació de metro de Sol es manté i ara la justícia haurà de decidir si atén el segon intent de la Fiscalia per retirar-lo.