L'esquerra abertzale torna al Congrés reivindicant-se
Antiguedad recorda que ells van guanyar les eleccions a Euskal Herria, demana una segona transició i respecte a totes les víctimes. Rajoy li replica que ni ell ni la democràcia deuen res a Amaiur
MadridSetze anys després la veu de l'esquerra abertzale s'ha tornat a sentir al Congrés. El portaveu d'Amaiur, Iñaki Antiguedad, ha reivindicat avui al matí al paper de l'esquerra abertzale, vencedora de les eleccions a Eukal Herria el 20 de novembre, com a interlocutora vàlida per buscar una sortida al conflicte basc. "Estem condemnats a entendre'ns", ha dit el portaveu abertzale a Rajoy, que s'ha negat a contestar-los individualment al debat de la seva investidura a l'igual que ha negat el grup parlamentari als seus set diputats.
Antiguedad ha demanat a Rajoy que actuï com un "estadista" i que obri un nou temps polític amb una "segona transició" que acabi en el reconeixement del dret a decidir per les nacions sense estat. En la mateixa línia ha demanat una nova política penitenciària que passi pàgina a la dispersió i el "respecte i memòria" per totes les víctimes, també les del terrorisme d'Estat. Duent la veu de 333.000 ciutadans, el portaveu abertzale ha reivindicat el seu sobiranisme no nacionalista i ha fet referències a la crisi econòmica.
Rajoy ha replicat que no "deu res" a l'esquerra abertzale, ni ell ni Espanya i ha mostrat molt poca predisposició a arribar a acords de cap itpus amb l'esquerra abertzale. El futur president ha recomanat a Antiguedad que "segueixi exigint a ETA que plegui". "Estem condemnats a entendre'ns i serem perseverants fins al final", ha tancat la seva contrarèplica Antiguedad malgrat haver topat amb un mur. Els set diputats d'Amaiur s'abstindran a la votació perquè entenen que no els toca a ells "decidir sobre el president d'Espanya".