PARTITS POLÍTICS

Álvarez de Toledo s’instal·la al pinyol del PP català

Alguns sectors recelen del seu perfil dur i la seva implicació en el rumb del partit a Catalunya

La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, i el líder del partit, Pablo Casado.
Mireia Esteve
04/08/2019
3 min

BarcelonaVa ser l’aposta personal de Pablo Casado -i també d’Alejandro Fernández- per intentar fer enlairar el PP a Catalunya el 28-A, però l’únic llegat que Cayetana Álvarez de Toledo ha deixat és haver obtingut els pitjors resultats de la història del partit en unes eleccions generals. Malgrat això, ni Casado ni Fernández han decidit prescindir d’ella, sinó al contrari: el president del partit l’ha nomenat portaveu al Congrés dels Diputats -malgrat les crítiques que ha suscitat internament aquesta decisió- i el líder dels populars catalans l’ha integrat en el cercle de les persones de la seva màxima confiança. “Tenim una comunicació fluïda i el seu criteri compta”, expliquen des de la cúpula conservadora. Álvarez de Toledo té fil directe amb Alejandro Fernández, amb qui van idear, per exemple, el projecte del llibre blanc del constitucionalisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La bona sintonia entre tots dos ha fet que el cap de files dels populars catalans l’hagi situat en el pinyol de la direcció del partit -del qual formen part, principalment, el secretari general, Daniel Serrano, i els vicesecretaris Alberto Fernández Saltiveri i Maritxu Hervás-, tot i que no tingui cap càrrec en el si de la direcció. Álvarez de Toledo ha viatjat diverses vegades a Catalunya i ha participat en les reunions del comitè executiu -un dels òrgans directius del partit, del qual ara forma part perquè és diputada-. De fet, està previst que en les pròximes setmanes recuperi les visites que va fer en campanya a diversos municipis catalans acompanyada d’Alejandro Fernández.

La seva presència, però, ha generat recels entre determinats sectors de la formació. Segons fonts consultades, hi ha veus populars que retreuen a la direcció i a la mateixa diputada que el seu discurs no s’hagi entès entre les bases i que, malgrat els mals resultats, el partit no hagi fet un gir d’estratègia. De fet, en la reunió que la direcció va convocar després dels dos últims comicis electorals diversos dirigents històrics van retreure a la cúpula que haguessin centrat la campanya electoral només en combatre les tesis independentistes. Una crítica que la mateixa Álvarez de Toledo va rebatre.

La ja portaveu popular al Congrés s’ha mantingut fidel a la seva paraula, ja que abans i durant la campanya del 28-A va avisar que la seva prioritat i una de les úniques raons per les quals havia accedit a presentar-se com a candidata del PP per Barcelona era per combatre l’independentisme. I precisament això és el que, segons fonts populars, té previst fer com a portaveu al Congrés. “Catalunya serà el tema principal”, afirmen fonts conservadores, que defensen, també, que un perfil “contundent” com el seu pugui ser complementari a la “distensió” que volen mostrar tant Pablo Casado com Alejandro Fernández. Tots dos volen, per exemple, que el recurs del 155, que tant han brandat en els últims mesos, passi a un segon pla -sense renunciar-hi-, perquè asseguren que no els beneficia, sinó que el rèdit polític i electoral se l’emporten altres formacions com Ciutadans.

El projecte del llibre blanc

I per demostrar que el PP té un projecte per combatre l’independentisme que va més enllà de suspendre l’autonomia catalana, Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández s’han implicat a fons en l’elaboració del llibre blanc del constitucionalisme. Els populars preveuen presentar els grups de treball a principis de setembre, just abans de la Diada -l’objectiu és que s’hi sumin persones d’altres partits com el PSC o Ciutadans, a més d’entitats unionistes-, i tenir un primer projecte enllestit abans que acabi l’any. Però el que la direcció popular veu com una necessitat per reconstruir l’espai constitucionalista i donar una resposta a les tesis independentistes entre les bases genera més aviat escepticisme. “No crec que ens tregui del pou”, afirma un membre del partit. “El projecte pot estar bé, però no és suficient”, critica una altra veu.

La militància tem que el discurs dur d’Álvarez de Toledo s’imposi també a Catalunya i això acabi de sentenciar el partit. La direcció, però, defensa el perfil de la diputada i vol continuar confiant-hi per dibuixar el rumb del PP a Catalunya.

stats