Amadeu Altafaj, sobre Catalunya a la UE: “S'ha de traduir el 'som i serem' en 'hi som i hi serem'”
El cap de gabinet adjunt del comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris insisteix que la Comissió Europea no emetrà cap opinió oficial sobre l'eventual independència de Catalunya fins que l'hi demani un estat membre
Barcelona"Els catalans som ciutadans de la UE i 'el som i serem' s'hauria de traduir també en 'hi som i hi serem'". El cap de gabinet adjunt del comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj, ha considerat simples "especulacions" les veus que des d'Espanya donen per fet que Catalunya seria expulsada de forma automàtica de la UE. És més, d'entrada Altafaj ha deixat clar que la Comissió Europea no ha emès ni emetrà cap posicionament oficial davant una eventual declaració d'independència de Catalunya fins que un estat membre l'hi demani, cosa que no ha passat fins ara. "Si les previsions econòmiques són incertes i difícils, les previsions polítiques sobre escenaris d'aquest tipus encara més", ha reblat.
En declaracions a RAC1, Altafaj ha deixat clar que, en qualsevol dels casos, Catalunya, fins i tot si sortís de la UE, podria seguir fent de l'euro la moneda pròpia. "Coneixem en l'actualitat països que no són membres de la UE i fan servir l'euro de moneda", ha constatat.
"Tots els ciutadans ens hem de mullar" pel país
Altafaj ha explicat que va ser un dels participants de la Via Catalana a l'exterior, a títol exclusivament personal, i que en té un "record preciós, va ser molt emocionant". "Hi era com a ciutadà català perquè volia estar al costat de la meva gent", ha explicat, i ha confessat que va participar-hi perquè "estava en línia" amb les seves "conviccions", i perquè ha arribat el moment de prendre partit: "Crec que és un moment greu, important per al nostre país i tots els ciutadans, sigui quina sigui la nostra posició ens hem de mullar".
A més, ha assegurat que el procés d'emancipació nacional català és present en el debat polític a Brussel·les, pel gran ressò internacional de les grans mobilitzacions de les dues últimes diades nacionals. "Se'n parla amb els mateixos interrogants que podeu tenir vosaltres mateixos", ha dit.
"Catalunya no és que tingui relació amb Europa, és que Catalunya és Europa, i això està molt arrelat a la mentalitat catalana", ha subratllat Altafaj, que ha recordat que la vocació europea del catalanisme polític és molt anterior a l'arribada de la democràcia a Espanya, i "substancialment això no s'ha alterat". "Hi ha molta relació amb Europa, perquè hi som, a Europa. Hi ha molts catalans que treballen a les institucions europees. Hi ha molta admiració [a Brussel·les] per Catalunya, pel geni, el talent, la vitalitat, la creativitat que desprèn Catalunya, hi ha l'efecte ciutat de Barcelona i del Futbol Club Barcelona. I, doncs, Catalunya manté una imatge de prestigi", ha conclòs.