Alsina vol coordinar l'acció exterior de tots els departaments

Els secretaris generals es reuniran semestralment i es crea un grup tècnic que es trobarà dos cops al mes

BarcelonaEncara que des del 2015 hi hagi una conselleria d'Exteriors a la Generalitat, l'acció a l'estranger és una qüestió transversal que més o menys exerceixen tots els departaments. De fet, aquest era el motiu pel qual prèviament havia penjat de Presidència com a matèria que s'endinsava en tots els àmbits de l'executiu. És a dir, més enllà de la tasca de la conselleria que ara pilota Victòria Alsina, la resta de departaments també tenen presència fora de Catalunya. Acció Climàtica, per exemple, va ser qui va representar la Generalitat a la cimera COP26; Empresa coordina les oficines d'Acció a escala empresarial, i Cultura fa polítiques sectorials a través de l'Institut Ramon Llull. Per combinar totes aquestes activitats i que la Generalitat tingui una única veu a l'exterior, l'actual consellera vol que a partir d'ara tots els departaments es coordinin al màxim. Aquest dilluns ha reunit els secretaris generals i alts càrrecs de les conselleries amb aquest objectiu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada ha tingut lloc al Palau de Pedralbes a Barcelona i Alsina hi ha exposat una mena de "catàleg de serveis" a tots els departaments per tal que Exteriors tingui coneixement de qualsevol acció que la resta de conselleries facin a fora. També per posar en comú l'agenda exterior de tots els consellers i posar fil a l'agulla per elaborar el pla estratègic 2023-2026 que marca el pla de Govern.

Cargando
No hay anuncios

Per dur a terme aquesta coordinació, la comissió interdepartamental d'Acció Exterior –reunida aquest dilluns i que oficialment componen els secretaris generals dels departaments, gabinet jurídic i responsables d'oficines sectorials a l'estranger– es trobarà semestralment i, a banda, es crearà un grup més tècnic que tindrà reunions dos cops al mes per planificar de forma conjunta l'acció a l'estranger. Dins del departament d'Exteriors també hi ha una nova direcció general que s'encarregarà que aquest engranatge rutlli: es tracta de la Direcció General de Representació Institucional del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea que pilota Gerard Vives.

Cargando
No hay anuncios

Especial atenció a Empresa i Cultura

Exteriors vol conèixer les iniciatives que tenen la resta de consellers a fora, sobretot en els països en què la Generalitat té una delegació –actualment n'hi ha quinze–, per tal que aquestes oficines puguin servir d'"antenes" per a àmbits sectorials de l'executiu, expliquen fonts del departament. En aquest sentit, és clau la coordinació amb Empresa i Cultura –són els dos primers consellers, Roger Torrent i Natàlia Garriga, amb qui es va reunir Alsina a l'inici del mandat– perquè són els que també disposen d'una xarxa a fora de Catalunya que depèn directament d'ells. Empresa compta amb 40 oficines a l'exterior d'Acció i 12 oficines de l'Agència Catalana de Turisme, mentre que Cultura té quatre oficines de l'Institut Ramon Llull i quatre més de l'Institut Català de les Empreses Culturals.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la coordinació, Exteriors també vol ser qui posi en contacte les conselleries amb organismes multilaterals regionals –4Motors, Euroregió o la Comunitat de Treball dels Pirineus–, consolats o les institucions europees, de qui la Generalitat ha de rebre els fons europeus.

La voluntat d'Alsina és, doncs, que tota activitat del Govern a l'exterior passi pel seu departament i evitar un campi qui pugui en l'activitat de la Generalitat a l'estranger. Després de les investigacions del Tribunal de Comptes, el cas d'assetjament sexual que va afectar el departament quan el pilotava Alfred Bosch i les restriccions de la pandèmia, la conselleria d'Exteriors de la Generalitat intenta tornar a engegar tota la maquinària.