POLÍTICA

Almunia demana als partits grans que no es deixin influir per euroescèptics i feixistes

Admet que els resultats del 25-M, amb els extremistes i els euroescèptics a l'alça, són "preocupants" per a la UE. El vicepresident de la Comissió Europea adverteix del risc de crescuda d'aquests partits

Almunia i Piqué han coincidit aquest dissabte al matí a les jornades de Sitges. / TJERK VAN DER MEULEN
Ara / Acn
31/05/2014
2 min

SitgesEl vicepresident de la Comissió Europea (CE), Joaquín Almunia, ha considerat aquest dissabte que els resultats de les eleccions europees del 25-M són "preocupants" per l'auge dels partits antieuropeistes i d'extrema dreta. Durant la darrera jornada de la XXX Reunió del Cercle d'Economia, Almunia ha demanat als partits grans que no es deixin influir per les formacions d'extrema dreta o pels euroescèptics. "La relació entre votants i institucions invita a una reflexió. Les enquestes presagiaven aquests resultats, però quan es veuen les votacions definitives a França, el Regne Unit o Dinamarca ens hem de preocupar no només pel futur de la UE, sinó pel futur de la nostra democràcia", ha sentenciat el vicepresident de la CE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Almunia ha criticat que els governs i els parlaments de diversos estats de la Unió carreguen a Brussel·les les responsabilitats dels seus problemes, quan la UE ha pres determinades decisions precisament perquè així ho han decidit els estats membres. D'altra banda, ha criticat que el Consell Europeu bloquegi iniciatives que són d'interès de la Comissió i dels ciutadans de la UE. Ha opinat que cal reforçar la UE per moltes raons, entre les quals la seguretat del continent. El vicepresident ha posat d'exemple el conflicte d'Ucraïna com un dels problemes per a la seguretat dels europeus. Igualment, ha reclamat més integració europea en qüestions com l'energia, la lluita contra el canvi climàtic, la innovació i les noves tecnologies.

I l'ocupació?

"L'ocupació no es resoldrà sense creixement, però com resoldrà això la UE?", s'ha preguntat Almunia. El vicepresident de la UE ha reclamat que els socis comunitaris han d'invertir en programes de creixement i inversió paneuropeus i projectar infraestructures a escala continental, i també una vegada més ha insistit en la necessitat de quadrar les finances públiques i limitar els dèficits dels estats per garantir el creixement en el futur.

També ha participat a la conferència l'ex primer ministre d'Itàlia, Enrico Letta, que ha advertit que els problemes derivats de la immigració han provocat neguit entre els ciutadans europeus, que han incrementat el vot contra els partits extremistes i contraris a la immigració. Per la seva banda, la presidenta del Cercle d'Empresaris, Mónica de Oriol, ha recordat que pels seus fundadors la UE era una unió "per conveniència", mentre que per Espanya era una qüestió "aspiracional".

Piqué treu importància al 25-M

El vicepresident i conseller delegat d'OHL i expresident del Cercle d'Economia, Josep Piqué, ha avisat que faria un discurs "cínic" i ha tret importància als resultats del 25-M, ja que Europa "no s'ha construït des del Parlament Europeu", sinó des dels estats representats al Consell d'Europa. Piqué ha apostat per la "geometria variable" i les cooperacions reforçades per construir una UE a diferents velocitats i evitar que Europa "vagi a la velocitat dels més reticents" a la unió.

El director de la Fundació RACC, Miquel Nadal, que ha exercit de moderador del debat, ha assegurat que Europa no pot continuar sent un "gegant econòmic, però un nan polític" a escala internacional. Nadal ha apuntat que el creixement dels partits euroescèptics és un toc d'atenció a la Unió Europea i que Brussel·les ha de combatre problemes "paneuropeus" com l'atur.

stats