Finançament singular

Aliats parlamentaris de Sánchez es rebel·len contra el finançament singular per a Catalunya

Compromís i la Xunta Aragonesista deixen en l'aire el suport a la coalició si no s'aborda la situació dels seus territoris

La portaveu de Compromís al Congrés, Águeda Micó, en roda de premsa a la cambra baixa
3 min

MadridTot i que encara no hi ha cap proposta concreta sobre la taula i el PSOE rebaixa les expectatives de les peticions d'ERC, només la possibilitat que un finançament singular per a Catalunya formi part d'un hipotètic acord entre els socialistes i els republicans per investir Salvador Illa ha posat en alerta la resta de territoris adscrits al règim de finançament comú. No només ha generat el previsible rebuig del PP, sinó que també alguns dels aliats parlamentaris de Pedro Sánchez al Congrés, de la majoria plurinacional, van llançar ahir una advertència al PSOE. Compromís i la Xunta Aragonesista, que formen part del grup parlamentari de Sumar, van avisar que si no s'aborda la situació del País Valencià i de l'Aragó, el suport parlamentari a Sánchez pot perillar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos es van mostrar disposats a trencar l'acord que permet la continuïtat del govern espanyol en cas que el PSOE només aporti una "solució concreta" i "partidista" només per a Catalunya. "No és l'única comunitat autònoma que té problemes", va defensar en roda de premsa Águeda Micó, portaveu de Compromís al Congrés. "No donarem suport a cap reforma si no s'aborda l'infrafinançament del País Valencià", va dir, i va recordar que des de l'entrada de la seva formació a la cambra baixa, el 2011, el PSOE, igual que el PP, s'ha negat a abordar la seva "reclamació històrica". "El PSOE està jugant amb nosaltres, amb ERC i amb el conjunt de partits de la investidura. Demanem serietat", va afegir.

El diputat de la Xunta Aragonesista, Jorge Pueyo, també va avisar en roda de premsa al Congrés que "si Catalunya té un finançament singular i l'Aragó no", "no podrà donar suport parlamentari" a Sánchez. "És una línia vermella", va subratllar. Sense el suport de Pueyo i dels dos diputats de Compromís, el govern de coalició no tindria majoria per aprovar una reforma del sistema de finançament ni per garantir la governabilitat de l'Estat. El seu posicionament, a més, mostra les diferents sensibilitats dins de Sumar –els comuns sí que defensen que es negociï bilateralment el finançament singular per a Catalunya i ho veuen compatible amb abordar el de la resta–. El portaveu del grup parlamentari, Íñigo Errejón, va tractar de treure ferro al debat intern negant que aquesta qüestió posi en perill la continuïtat de l'executiu PSOE-Sumar.

Compromís i la Xunta Aragonesista han estat els més contundents, però no són els únics socis parlamentaris que veuen amb reticència vincular canvis en el finançament d'un territori a la investidura catalana. Altres formacions que formen part de la coalició de Sumar, com Més Madrid i Esquerra Unida, ja van alertar abans-d'ahir que s'oposaran a qualsevol reforma que afavoreixi un únic territori i vagi en detriment de la "solidaritat". Per la seva banda, la líder de Podem, Ione Belarra, ha dit que aquest "debat estratègic" a l'Estat "no pot ser un intercanvi de cromos en el marc d'una investidura".

Altres formacions amb implantació en territoris perifèrics, com el BNG o Coalició Canària, eviten per ara llançar cap amenaça, però recorden les seves reivindicacions. Fonts dels nacionalistes bascos responen a aquest diari que no entraran a valorar futuribles sobre Catalunya, i apunten que el BNG també vol, des de la fundació del partit, un finançament singular per a Galícia. Des de Coalició Canària adverteixen que és "perillós" fer un finançament autonòmic "a la mida" de Catalunya, que pot "trencar les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes", en paraules del seu secretari general, Fernando Clavijo. De fet, qualsevol pacte entre Esquerra i el PSOE també hauria de comptar amb l'aval de Junts, que condiciona el seu suport als pressupostos de l'Estat al fet que la Generalitat recapti tots els impostos.

Fonts de la part socialista del govern espanyol s'escuden justament en el fet que no disposen d'una majoria parlamentària per aprovar modificacions del sistema de finançament que tinguin rang de llei per demanar a ERC que demani coses "viables". Ara bé, les mateixes fonts treuen importància a les advertències dels seus aliats parlamentaris i suggereixen que Sumar hauria de posar ordre dins del seu espai polític.

El PP defensa la multilateralitat

Per la seva banda, el PP ha reaccionat exigint a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que convoqui el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per parlar-ne. En una carta signada pels consellers d'Hisenda del PP, reclamen que sigui aquest fòrum multilateral on es tingui aquest debat. La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha reiterat després del consell de ministres que la negociació bilateral amb Catalunya es pot mantenir en paral·lel a les converses multilaterals per fer una reforma global. Ara bé, des del govern espanyol descarten convocar el CPFF fins que el PP no plantegi una proposta de reforma del sistema. Les mateixes fonts subratllen que ni tan sols les comunitats en mans dels populars tenen postures confrontades, i dubten que Génova vulgui imposar-ne.

stats