Algèria congela les operacions comercials amb Espanya

La decisió arriba després del trencament del tractat d'amistat entre els dos països pel gir de la Moncloa amb el Sàhara

Abdelmadjid Tebboune i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
09/06/2022
4 min

MadridLa relació entre Espanya i Algèria s'agreuja dos mesos i mig després del gir d'Espanya en relació amb el Sàhara Occidental. El país nord-africà ha anat un pas més enllà aquest dimecres en la seva protesta amb un doble moviment: d'una banda, ha anunciat la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, un acord firmat el 8 d'octubre del 2002 per l'expresident José María Aznar, que estableix el marc legal de les relacions bilaterals entre els dos països. I poc després ha ordenat la congelació de totes les operacions bancàries relacionades amb importacions i exportacions amb Espanya a partir d'aquest dijous, segons un comunicat de l'Associació Professional de Bancs i Establiments Financers (ABEF) recollit per l'agència Efe. Abans de conèixer aquest últim fet, Espanya no havia donat per trencades les relacions, s'havia "reafirmat" en el tractat d'amistat i havia garantit la continuïtat del subministrament del gas algerià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les autoritats espanyoles han emprès una campanya per justificar la posició que han adoptat sobre el Sàhara Occidental, una violació de les obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el Regne d'Espanya", han apuntat a l'agència Efe fonts de la presidència del govern d'Algèria, que consideren que és "injustificable" que la Moncloa virés al març la seva posició en relació amb el Sàhara i acceptés la proposta d'autonomia del Marroc. El 19 de març el país nord-africà ja va retirar el seu ambaixador a l'estat espanyol després que el Marroc fes públics fragments de la carta del president espanyol, Pedro Sánchez, al rei Mohammed VI en què es posava al costat del país alauita. En aquell moment Algèria va parlar de "segona traïció històrica", en referència a l'acord firmat el 14 de novembre del 1975 pel qual Espanya va cedir l'administració del Sàhara Occidental al Marroc i Mauritània, que contravenia el seu compromís de convocar un referèndum d’autodeterminació a la regió.

Durant la seva compareixença d'aquest dimecres al Congrés –per donar explicacions, precisament, sobre la nova relació amb el Marroc–, el mateix Sánchez ha admès que el gir de l'estat espanyol en el conflicte amb el Sàhara està "contaminant i intoxicant les relacions de dos socis estratègics per a Espanya com són el Marroc i Algèria". "Hem de fer tot el que tinguem a l'abast per contribuir a una solució", ha afegit. De fet, el president espanyol ha admès que Espanya està "directament implicada" en el conflicte saharaui. Cosa que, precisament, li retreuen els seus socis de coalició i d'investidura quan Sánchez justifica la posició de la Moncloa comparant-la amb la de països veïns com Alemanya o França. Li recorden que justament perquè Espanya ha sigut una potència colonitzadora el gir en el conflicte pren encara més rellevància. Al Congrés, el PSOE s'ha tornat a quedar sol. I el PP ja ha demanat la compareixença a la cambra baixa del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, una petició a la qual s'ha sumat Cs, que també ha demanat explicacions a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Un gest amb conseqüències immediates

Però què suposa la suspensió del tractat d'amistat? És una mostra més del malestar d'Algèria amb Espanya, però també es pot traduir en conseqüències tangibles en les relacions comercials dels dos països o en el control dels fluxos migratoris. "Algèria no és el soci comercial que és el Marroc, però sí que és un soci econòmic important a través dels hidrocarburs", apunta el professor de dret internacional de la Universidad Complutense de Madrid Isaías Barreñada. De moment, Algèria ha congelat les operacions bancàries per importar i exportar productes, segons l'anunci de l'ABEF, que és qui comunica les notificacions del ministeri de Finances als bancs algerians. Abans de fer-se públic aquest moviment, el ministre d'Exteriors, José Luis Albares, ha intentat enviar un missatge de tranquil·litat i, en declaracions als mitjans de comunicació després de conèixer la suspensió del tractat, ha assegurat que el país que presideix Abdelmadjid Tebboune ha donat "garanties al màxim nivell" en matèries com el gas o les migracions.

"No hi ha cap problema amb Algèria en relació amb el subministrament energètic", havia insistit aquest matí Pedro Sánchez. Aquesta qüestió ha estat sobre la taula des que va esclatar la crisi. "Les relacions són amb societats contractuals entre empreses i no vull generar especulacions", ha defensat Ribera, que ha confiat que la relació amb Alger "es pugui reconduir". Naturgy garantia fa uns dies que el contracte amb l'empresa de gas algeriana Sonatrach continua vigent. "El contracte que tenim amb Sonatrach té dues parts, una són els contractes de preu i una altra el contracte de quantitats. Aquest és a llarg termini i no ens han dit que hagi d'estar en cap moment sota sospita o revisió", deia el president de Naturgy, Francisco Reynés. "És a dir, que la decisió que ha pres el govern algerià respecte a la seva interpretació del problema marroquí no té per què afectar el contracte de subministrament, vigent fins a l'any 2032 i amb voluntat de les parts que es pugui renovar", afegia.

Albares ha reiterat la voluntat de tenir "les millors relacions amb Algèria [...], basades en el respecte mutu i la cooperació i en tot el que és mútuament beneficiós per als nostres pobles". Des del govern espanyol, de fet, asseguren que mantenen la vigència del tractat i posen especial èmfasi en la part del preàmbul que defensa els principis del "dret internacional" i, en concret, els "principis d'igualtat sobirana dels estats, de no-ingerència en els assumptes interns i del respecte del dret inalienable dels pobles a disposar-ne". "El govern d'Espanya considera Algèria un país veí i amic i reitera la seva plena disponibilitat per continuar mantenint i desenvolupant les especials relacions de cooperació", sentencien fonts del ministeri. Ara bé, si una part trenca el tractat, el text queda bloquejat.

stats