DRET A DECIDIR
Política21/03/2012

ERC vol limitar per llei a 10 anys la durada d'una eventual transició a la independència

Els republicans presenten una proposició al Congrés perquè Espanya reguli el dret a l'autodeterminació i els eventuals processos d'independència de les nacions al seu si

M. Colomer / R. Tugas
i M. Colomer / R. Tugas

BarcelonaEls diputats de la coalició ERC-RCat-Catalunya Sí, Alfred Bosch, Joan Tarda i Teresa Jordà, han presentat aquest migdia al Museu d'Història de Barcelona una proposició de llei per regular el dret a l'autodeterminació a Madrid. Hi eren presents també els membres de la comissió d'experts que l'ha elaborat, formada per Marc Marçal, Gemma Calvet i Jordi Solé i que proposa "transposar a l'ordenament jurídic espanyol el dret a la lliure determinació de les nacions".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el text –amb poques possibilitats de reeixir–, les nacions que així es defineixin en el seu Estatut d'Autonomia han de poder exercir el dret a l'autodeterminació i convocar un referèndum d'independència per part del seu govern, el Parlament o el 20% del cens municipal. Perquè fos vàlid el procés, hauria de votar un 50% del cens i, si més de la meitat d'aquests ho fessin a favor de la secessió, es proclamaria la independència. L'exigència és inferior a la de processos com el de Montenegro, on la Unió Europea va reclamar més d'un 55% dels vots favorables. La proposta de llei limita igualment el procés de transició cap a la plena desvinculació d'Espanya en 10 anys per permetre "una transició progressiva i no traumàtica per garantir l'eficiència en el traspàs de poders i llur gestió, així com l'estabilitat institucional i econòmica". Espanya, a més, s'hauria de comprometre a promoure el reconeixement internacional del nou estat, "especialment per part de la Unió Europea", i en cas de conflicte se sol·licitaria la mediació de les Nacions Unides.

Cargando
No hay anuncios

El text es basa en "buit legal evident" i la "contradicció jurídica notable" entre la indissoluble unitat espanyola i els nombrosos tractats internacionals, com la Carta Internacional dels Drets Humans, que reconeixen el dret a l'autodeterminació dels pobles. Es proposa, per tant, reinterpretar la Constitució en el sentit que la unitat espanyola només s'entengui com a defensa de cara a agressions externes. La voluntat d'un país per autodeterminar-se, per tant, no hauria de comportar un conflicte sinó derivar en un procés negociador per fer-lo efectiu.

Abans de registrar el text a Madrid, la coalició buscarà suports entre altres forces per enriquir el text i donar-li força. CiU i ICV han avançat en diverses ocasions que són favorables a aquesta iniciativa.