"Alerta, Convergència, se'ns acaba la paciència"

L'inici de la campanya electoral del 20-D pot treure pressió a la CUP per a la negociació, per bé que afegeix dificultat a la campanya dels dos partits amb programa independentista, ERC i Democràcia i Llibertat

Marc Colomer
30/11/2015
2 min

Barcelona"Alerta, Convergència, se'ns acaba la paciència". Aquesta és una de les consignes que van cridar aquest diumenge els participants a la jornada de debat nacional de la CUP que va optar per mantenir el veto a Artur Mas. Una consigna que, de fet, podria ben fer seva Convergència, o Junts pel Sí, amb un simple canvi d'ordre. Perquè dos mesos després de les eleccions del 27-S, amb la campanya de les eleccions del 20-D a tocar, la negociació entre Junts pel Sí i la CUP segueix encallada: Junts pel Sí blinda Artur Mas com el seu únic candidat mentre que la CUP està disposada a investir qui sigui menys Mas. Almenys per ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentrestant, la mesa de negociació segueix explorant les vies que facin possible l'acord, que la CUP elevarà en última instància a l'assemblea perquè decideixi. I tot apunta que la decisió a què s'haurà d'enfrontar, ara sí i malgrat el perill de fractura, serà "o Mas o març", en paraules del diputat de la CUP Benet Salellas. El cas és que, paradoxalment, si bé l'escenari del no-acord complica la campanya d'ERC i Democràcia i Llibertat que comença aquest dijous a la mitjanit, també és veritat que desvia els focus de l'atenció mediàtica i aporta més discreció a una negociació ja de per si complicada. Objectiu, ja no només els 64 diputats necessaris per a la investidura, sinó un acord d'estabilitat que cohesioni els 72 diputats independentistes, els 62 de JxSí i 10 de la CUP.

L'escenari de futur

Però el veto reforçat aquest diumenge per la CUP, quina sortida deixa? D'entrada no era una votació vinculant, sinó més aviat un sondeig per conèixer l'estat d'opinió de les bases. Més enllà d'aprofundir en la negociació del pla de xoc i del consell de presidència, i l'eventual reforç de la delegació efectiva de competències presidencials a la vicepresidència i les dues conselleries que presidiran comissions delegades, faltarà per resoldre la investidura del president formal. I el cap de files de la CUP al Parlament ja ha deixat clar aquest dilluns que serà l'assemblea, segurament l'últim cap de setmana de desembre, que decidirà.

Si aquest diumenge els militants de la CUP feien una exhibició de cohesió interna i podien triar entre quatre opcions per conèixer l'estat d'opinió de les bases, la votació, en última instància –i si no hi ha un moviment inesperat de Mas i Junts pel Sí–, haurà de triar entre un eventual acord que porti en el mateix paquet un pla de xoc social i la investidura de Mas per a 18 mesos o bé anar a eleccions directament al març. "Si l'assemblea ens diu que tres [diputats dels 10 de la CUP, necessaris per a la investidura] han de votar una cosa, votarem el que diu l'assemblea", ha defensat Baños a RAC1, on ha deixat la porta oberta també a l'eventual investidura de Mas. Perquè, per a ell, un escenari de noves eleccions seria "un desastre" i "un fracàs". La campanya allunya la negociació dels focus mediàtics.

stats