La ministra de justícia alemanya veu "absolutament correcte" l'alliberament de Puigdemont

El govern germànic refusa reformar les euroordres per afavorir les extradicions

Alemanya refusa reformar les euroordres per afavorir les extradicions
Ara / Agències
06/04/2018
2 min

BarcelonaLa ministra de justícia alemanya, la socialdemòcrata Katarina Barley, ha qualificat aquest divendres d'"absolutament correcta" la decisió de la justícia del seu país de deixar en llibertat Carles Puigdemont i descartar que hagi comès un delicte de rebel·lió. "La decisió dels jutges de Schleswig és absolutament correcta. L'esperava", ha afirmat en declaracions al diari 'Süddeutsche Zeitung'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La titular del govern germànic ha assenyalat, a més, que ara Espanya haurà d'explicar per què l'acusa de malversació. "No serà fàcil", ha augurat. Si Espanya no justifica l'altre delicte que s'imputa a Puigdemont, s'aixecaria l'ordre de detenció, "llavors serà un home lliure en un país lliure, és a dir, a Alemanya", ha afegit.

Barley és la primera membre del Govern d'Angela Merkel que manifesta una opinió sobre la resolució de l'Audiència Territorial. Però el portaveu del mateix ministeri de justícia, Maximilian Kall, ja havia rebutjat aquest divendres la necessitat d'una reforma de l'ordre europea de detenció i entrega que elimini el principi de doble incriminació perquè hi hagi un automatisme més gran. "L'eina de l'ordre de detenció europea ha funcionat, és dret europeu; només es podria canviar en l'àmbit de les institucions europees i no hi ha motiu per intentar canviar-la", ha manifestat Kall.

El govern alemany ha insistit que el cas de Carles Puigdemont està exclusivament en mans de la justícia: "No hi ha res de nou que es pugui dir sobre el tema; es tracta d'un cas que està en mans de la justícia i que no afecta les relacions entre els dos governs", ha corroborat en roda de premsa la viceportaveu de l'executiu alemany, Ulrike Demmer.

El portaveu d'Exteriors, Rainer Breul, ha assenyalat que es tracta d'un cas de cooperació entre els òrgans de justícia dels dos països i en què els dos governs estan al marge. "No veig que el cas representi una càrrega; els tribunals confien els uns en els altres i cooperen entre si i això és una cosa que no ha de ser flanquejada per contactes polítics", ha afegit el dirigent de la CDU, que confia que els diputats del Parlament català seran capaços de designar aviat un nou Govern dins de la Constitució que pugui trobar una solució al conflicte amb l'executiu espanyol.

Des de l'oposició, Die Linke ha qualificat la resolució judicial de triomf de l'estat de dret i de "bufetada" als governs d'Angela Merkel i Mariano Rajoy. El portaveu de política europea del grup parlamentari d'aquesta formació, Andrej Hunko, que el cap de setmana passat va participar en una marxa a Berlín per demanar la llibertat de Puigdemont, no ha amagat la seva satisfacció per la decisió adoptada per la justícia alemanya. "La decisió de l'Audiència Territorial és un triomf de l'estat de dret i una bufetada per a Madrid i Berlín", ha manifestat en un comunicat el diputat. "Que la persecució de polítics catalans per part de Madrid s'està fent amb el càrrec predemocràtic de rebel·lió és una cosa que ha quedat ara constatada judicialment", ha assegurat.

stats