SCC presenta una demanda contra "diverses conselleries" per la col·locació de llaços i pancartes als edificis públics
El president de l'entitat constitucionalista avança en un article a 'El Mundo' que se'n coneixeran els detalls aviat. L'entitat la interposa conjuntament amb Abogados Catalanes por la Constitución
BarcelonaEl president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha publicat aquest dilluns un article al diari 'El Mundo' en què surt al pas de la polèmica generada per les seves declaracions a favor d'escoltar algunes de les demandes que donen arguments a l'independentisme, i que van generar descontentament en la pròpia cúpula directiva de l'organització. En l'article, Sánchez Costa insisteix que el missatge de l'entitat no ha canviat i es basa en el respecte per la Constitució i la recerca de la "concòrdia", i avança que l'entitat ha presentat una demanda contra "diverses conselleries". Segons ha sabut l'ARA, es tracta d'una demanda presentada a finals de juliol al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per vulneració dels drets fonamentals, contra la col·locació de llaços i pancartes (entre altres coses, en suport als presos polítics), que consideren que vulneren la neutralitat en els edificis del Govern. La presenten conjuntament SCC i l'associació Abogados Catalanes por la Constitución.
"Catalunya mostra seriosos dèficits de pluralisme i qualitat democràtica", ha lamentat Sánchez Costa en el seu article després d'afirmar que cal "reformar" la Generalitat. "Dopatge institucional del teixit social, colonització simbòlica de l'espai públic, falta de neutralitat de l'Administració, monolingüisme i biaix a l'escola", ha asseverat. Davant les crítiques per les seves recents declaracions, Sánchez Costa ha apuntat a una "tormenta mediàtica" que ha donat lloc a "tergiversacions". "SCC no diu ni fa altra cosa que el que ha dit i fet sempre", ha assegurat: "Mantenim la lletra i la música".
No obstant això, el líder de SCC ha insistit en la seva idea que "no n'hi ha prou amb dir només 'no' a l'independentisme". "Per guanyar un debat, més enllà de l'aplaudiment dels convençuts, és important comprendre les motivacions i aspiracions de l'adversari, que també és el nostre conciutadà", ha afirmat, i ha considerat que "ja seria un èxit important passar de la lògica de la ruptura a la lògica de la reforma". "Per què en lloc de dedicar tant de temps a discutir sobre com trenquem el nostre país no pensem en com millorar-lo entre tots?", s'ha preguntat.
Alejandro Fernández critica SCC per emprendre "un camí equivocat"
Per la seva banda, el president del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat Societat Civil Catalana d'emprendre "un camí equivocat" i de voler fer "com si fossin un partit polític". En una entrevista amb l'ACN, el popular ha dit que no comparteix el "canvi d'estratègia" de l'entitat. Tot i que ha assegurat que Sánchez Costa és "molt estimat", ha retret a l'organització que presideix que hagi perdut les seves "missions fundacionals". "Societat Civil Catalana va néixer com una entitat cívica per defensar els drets civils dels catalans no nacionalistes", ha recordat, mentre que ara creu que està fent "propostes polítiques" pròpies d'un partit.
Sobre la iniciativa plantejada pel vicepresident d'aquesta entitat i secretari d'organització, Xavier Marín, de prohibir que els partits independentistes puguin presentar-se a les eleccions, s'ha remès a la llei de partits, en què "està perfectament tipificat" per què es pot il·legalitzar una formació. "És el moment en què algú doni suport explícitament a la violència o la practiqui. És el límit per a nosaltres en democràcia, la línia vermella", ha subratllat. "No aniria més enllà", ha conclòs.
Sánchez Costa va deixar el partit en qüestió a l'assumir el lideratge de Societat Civil Catalana, un relleu que Fernández considera "lògic". Aquesta no ha sigut, però, l'última renúncia a les files populars. Tot i això, el president del PPC ha afirmat que s'han produït tant baixes com altes i ha defensat la línia adoptada per la nova direcció, que ha desvinculat dels últims resultats electorals. Segons Fernández, "la nova estratègia no ha tingut temps d'implementar-se" i ha sigut l'herència de l'etapa anterior la que ha repercutit a les urnes.
Preguntat per l'aposta per figures externes al PPC com Cayetana Álvarez de Toledo –única diputada popular per Catalunya al Congrés– i Josep Bou –líder del grup municipal a Barcelona–, ha garantit que està "completament compromès" amb aquestes figures i ha obert la porta del partit a noves col·laboracions amb "persones potents". "Hem demostrat que som el partit més obert al talent de fora del propi nucli del partit i crec que això no s'ha de canviar; al contrari, s'ha d'aprofundir".