El món local sobiranista s’implica en la logística del referèndum

Els alcaldes es comprometran demà a cedir espais i superar els “entrebancs” de l’Estat

Les entitats afirmen que si guanya el 'sí' en el referèndum s'ha de proclamar la República
Aleix Moldes / Núria Orriols
30/06/2017
4 min

BarcelonaAbans del 9-N, en un acte inèdit al Palau de la Generalitat, més de 800 dels 948 alcaldes de Catalunya van expressar el suport al llavors president de la Generalitat, Artur Mas, per tirar endavant la consulta. Demà, 1 de juliol, es vol repetir la mateixa imatge al paranimf de la Universitat de Barcelona, a les 12 del migdia, per expressar aquest cop el “compromís” amb el referèndum anunciat pel cap de l’executiu, Carles Puigdemont, per a l’1 d’octubre. Una votació sobre la independència que, aquest cop, el Govern vol que sigui vinculant i que haurà d’esquivar la pressió judicial amb què l’Estat intenta aturar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per superar aquest repte i poder posar les urnes d’aquí 93 dies a tots els municipis de Catalunya, el Govern necessita la complicitat de les administracions locals. Per això l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han consensuat un manifest amb els partits sobiranistes en què “encoratgen” l’executiu a seguir “avançant en tots els passos necessaris per fer efectiu el referèndum” i expressen la seva “disposició” per col·laborar amb l’organització. En concret, en la cessió de locals municipals per assimilar el referèndum tant com sigui possible a unes eleccions ordinàries. Segons fonts de l’AMI, ara per ara hi ha 400 alcaldes inscrits a l’esdeveniment, una xifra que queda lluny dels més de 900 municipis de Catalunya. L’AMI, però, confia augmentar la llista en les pròximes hores. De moment, han confirmat la seva assistència representants de ciutats importants com ara Girona i Sant Cugat. Queda pendent la resposta encara de Barcelona i Badalona, dues ciutats governades pels comuns. Aquest és un dels espais més preuats per l’independentisme en la seva recerca d’ampliar la majoria sobiranista i garantir l’èxit del referèndum. Per altra banda, hi ha grans ciutats com l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet -governades pel PSC- que no col·laboraran en la logística del referèndum i que obligaran la Generalitat a buscar alternatives perquè també hi hagi urnes en aquests municipis.

Per reforçar el seu compromís amb el Govern, els alcaldes sobiranistes també adquireixen en el manifest el compromís de no fer-se enrere davant de “cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole” que pugui articular l’Estat contra el referèndum i “supeditar-se” només a la voluntat del Parlament. Precisament per escenificar la consonància entre el món local i l’executiu, Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, clouran una trobada en què també intervindran la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, i el de l’ACM, Miquel Buch.

Dubtes en els consistoris

Fonts de l’AMI consultades per l’ARA asseguren que ara per ara l’executiu no ha comunicat als càrrecs locals quin haurà de ser el seu paper en el referèndum, la qual cosa tampoc els permet, asseguren, comprometre’s més enllà d’estar a disposició del que decideixi l’executiu. “Estem esperant que ens diguin què hem de fer els ajuntaments”, admeten diferents alcaldes, que afirmen que un cop es conegui la llei del referèndum tot serà més clar. De fet, en un primer moment la idea era que l’acte del món local hagués arribat després que el Govern expliqués les garanties de la votació, però els plans van canviar un cop l’executiu va ajornar al 4 de juliol l’explicació dels detalls de la consulta. Ara per ara, però, encara és una incògnita el contingut de l’acte sobre garanties que impulsa Junts pel Sí, ja que l’independentisme vol evitar exposar-se en excés a la fiscalia. Un equilibri difícil tenint en compte que en els últims dies s’ha cridat a declarar davant la Guàrdia Civil com a testimonis treballadors de la Generalitat per la difusió del registre de catalans a l’exterior i la web del Pacte Nacional pel Referèndum. Sense anar més lluny, el PSC ja ha posat la lupa sobre els preparatius de l’acte del dia 4, demanant una sol·licitud d’informació sobre el contracte de lloguer, el personal i els serveis de muntatge del TNC. La pressió judicial de l’Estat, però, no fa afluixar la CUP, que ahir, a través del portaveu, Quim Arrufat, en una entrevista a La Xarxa, va recordar al Govern que “rebentarà” la legislatura si no hi ha referèndum.

Sabadell decideix si hi ha relleu a l’alcaldia

Les quatre forces que integren el govern de Sabadell decidiran avui en una reunió qui serà l’alcalde de la ciutat durant la segona meitat de la legislatura. Tal com va explicar l’ARA, Unitat pel Canvi (UpC) -que inclou ICV- reivindica el seu candidat perquè, de les quatre, és la llista més votada en les eleccions, però ERC i la Crida per Sabadell volen un alcalde independentista per l’1-O. De la trobada d’avui n’ha de sortir una solució i sobre la taula hi ha la possibilitat que l’actual alcalde, el republicà Juli Fernàndez, aguanti al càrrec fins al 2 d’octubre. “Tampoc accepten aquesta opció”, va avisar ahir Josep López, d’UpC, que va lamentar que ERC i Guanyem Sabadell posin “dificultats en el relleu”. Mentre que els republicans volen conservar l’alcaldia, els dos regidors de Guanyem s’inclinen per no mantenir l’alcalde actual. Segons quina sigui la fórmula que surti de la reunió d’avui, UpC decidirà en assemblea si trenca l’actual pacte de govern.

Declaració del Món Local
stats