Eleccions municipals

Alcaldes abans de passar per les urnes: 120 pobles ja saben qui els governarà

ERC, Junts, el PSC, la CUP i el PDECat comencen la precampanya amb alguns governs locals ja assegurats

Sant Jaume de Frontanyà
28/04/2023
2 min

BarcelonaAlguns candidats a les eleccions municipals d'aquest 28-M tindran poca feina durant la campanya, i la nit electoral la passaran amb absoluta tranquil·litat. Es tracta dels 120 caps de llista que no tindran rival a les urnes perquè només s'ha presentat la seva candidatura a les eleccions. Tenen l'alcaldia assegurada per endavant i, per tant, la seva serà una cursa amb poca emoció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pertanyen a municipis petits, poc poblats, en què costa trobar representants polítics. Un dels més grans és Sant Pere de Torelló (Barcelona), de 2.419 habitants, on es presenta Jordi Fàbrega, d'ERC, en solitari. És una de les 52 llistes que Esquerra Republicana, sota el paraigua d'Acord Municipal, presentarà sense competència a Catalunya. La majoria (18) són a la província de Lleida, en municipis com Algerri (de 399 habitants), Castelló de Farfanya (538) i Preixens (428). També en suma nou a Barcelona –entre ells Sant Martí Sesgueioles, amb 344 habitants, i Alpens, de 273 habitants–, deu a Tarragona –com ara Aldover, Puigpelat i Xerta– i 14 a Girona, en llocs com Bàscara, Cantallops i Ordis. A banda d'aquestes 52 candidatures, ERC també ha presentat 16 candidats en entitats municipals descentralitzades (EMD).

El següent partit amb més alcaldies assegurades és JxCat, que amb les sigles de Compromís Municipal es presenta a 33 municipis en solitari. Una quinzena són a la província de Girona, on es presenten a municipis com Avinyonet de Puigventós, que compta amb poc més de mil habitants, de la mà de la candidata Júlia Gil; o a la Pera, amb Josep Massa com a cap de llista. Gairebé una desena més són a Lleida, en llocs com l'Albi –la cap de llista és Anna Feliu– o Navès –amb Josep Maria Casafont–. S'han de sumar al còmput els sis candidats que han presentat a entitats municipals descentralitzades.

En canvi, el PSC només es presenta a cinc pobles en solitari i set entitats municipals descentralitzades. Un d'ells és Sant Jaume de Frontanyà, on es presenta Manel Anselmo a la reelecció. És un dels municipis més petits de Catalunya, amb només 30 habitants, segons les últimes dades del 2018. En canvi, a Gisclareny, el municipi més petit de Catalunya amb només 26 habitants, sí que hi haurà competició: es presenten dues candidatures uninominals, una amb el PSC i l'altra amb ERC. Els socialistes també presenten llista a Capolat, que no arriba al centenar d'habitants; Vespella de Gaià (418); Sant Miquel de Fluvià (746), i Canejan (84). La CUP, amb la candidatura de Jordi Soldevila als Guiamets (Tarragona), també s'ha assegurat una alcaldia; així com el PDECat, amb un alcaldable a la Coma i la Pedra, sota la candidatura Ara Pacte Local. A més, també es presenten una vintena de llistes independents sense competència.

Molts dels alcaldables, sense dedicació exclusiva

Què cobraran aquests alcaldes solitaris per la gestió del seu municipi? Segons les últimes dades del ministeri d'Hisenda per a l'exercici del 2021, molts d'ells no exerceixen el càrrec amb dedicació exclusiva. Per exemple, l'alcaldessa d'Alpens va cobrar poc més de 1.500 euros aquell any, i l'alcaldessa de Brunyola amb prou feines va arribar als 1.700. L'alcalde d'Orís (291), amb dedicació parcial, en va cobrar uns 27.000.

stats