Política04/07/2014

Tornar els diners sota sospita o negar-ne la il·legalitat: les dues vies dels alcaldes investigats

Els batlles de CiU, ERC, PP i alguns del PSC es disposen a retornar les retribucions que la jutge estudia si són "il·lícites"

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaDegoteig de reaccions dels 44 alcaldes investigats per la jutge del cas Mercuri pel suposat cobrament d'un sou "il·lícit" de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Ja aquest dijous al vespre els cinc alcaldes de CiU i els nou d'ERC van avançar la seva predisposició a retornar els diners percebuts de la FMC –els alcaldes només poden percebre un sou públic– i des de primera hora d'aquest divendres ho han anat ratificant. S'hi han anat sumant també els dos del PP. També ho han fet alguns del PSC –el partit amb més càrrecs esquitxats: 23–, però altres batlles socialistes –i l'ecosocialista Lluís Tejedor– han reivindicat la legalitat de les retribucions cobrades.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas de l'alcalde de Tarragona és especial, perquè assegura que no ha rebut ni un sol euro de la FMC. Josep Fèlix Ballesteros ha advertit aquest divendres que "si algú, en aquesta cerimònia de la confusió, vol posar-me pel mig, anuncio que emprendré accions legals per defensar-me". En una roda de premsa, Ballesteros, que ara està al capdavant de la gestora que dirigeix el PSC fins que un nou primer secretari assumeixi el lideratge, ha presentat un document de la Federació de Municipis de Catalunya per certificar que "no s'ha abonat cap remuneració a Ballesteros durant els anys 2011 i 2012".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia que Ballesteros se situa l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, que ha emès un comunicat on assegura que "no ha percebut ni un sol euro en concepte de dietes o desplaçaments". Per justificar-ho, adjunta el document dels Mossos d'Esquadra on assegura que no s'ha pogut localitzar cap transferència des de la FMC a l'alcalde de Tremp, entre altres. Segons l'entitat que va destapar ahir, dijous, el cas, Orrit hauria cobrat 2.244 euros. La investigació, derivada del cas Mercuri, que implica l'exalcalde de Sabadell i expresident de la FMC, Manuel Bustos, és fruit d'un atestat dels Mossos del 2013 on hi ha 44 càrrecs de la Federació.

Qui ja ha anunciat que no tornarà els diners que hauria cobrat de la FMC és l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor. L'informe policial detalla que Tejedor, d'Iniciativa, hauria cobrat 12.870 euros en el període investigat, entre el 2011 i el 2012. En declaracions a El Prat Ràdio, Tejedor ha dit que la feina a la FMC "és una dedicació amb responsabilitat" i que el "cobrament està justificat". L'alcalde ecosocialista ha afegit que tant ell com la resta d'alcaldes són honestos.

Cargando
No hay anuncios

En el bloc dels batlles que tornaran els diners hi ha l'alcaldessa de Tiana (Maresme), Esther Pujol, que ha anunciat a través d'un comunicat que la jutge que intrueix el cas dels sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) "té els 3.333 euros cobrats durant un any formalitzats i dipositats a la seva disposició", per si acaba considerant que la FMC no hauria d'haver pagat als alcaldes les seves remuneracions. "Tots vàrem entendre que eren lícites i vàrem assumir les responsabilitats institucionals de la FMC confiant en els seus serveis jurídics", afegeix l'alcaldessa.

L'alcalde de Castelldefels, el popular Manuel Reyes, també tornarà els 5.000 euros percebuts de la Federació de Municipis de Catalunya "si es demostren irregularitats". Segons publica l'Agència Catalana de Notícies, l'alcalde ha declinat fer valoracions sobre la investigació de presumptes sobresous a la FMC i ha assegurat que al llarg de la seva trajectòria política sempre ha treballat de manera "legal i clara". L'alcalde de Pontons, Lluís Caldenteny, ha dit en una entrevista a RAC1 que "no hi ha hagut mala fe".

Cargando
No hay anuncios

Els primers d'anunciar que tornarien els diners de la FMC sota sospita van ser els cinc batlles de CiU. Així ho van comunicar aquest dijous mitjançant una carta –a la qual ha tingut accés l'ARA– que han enviat al secretari general de la FMC, Adolfo Moreno, on diuen que faran el "reintegrament cautelar" de les retribucions que "es troben en aquests moments qüestionades". A la carta, els alcaldes de CiU es queixen de l'opacitat de la gestió de l'expresident de la FMC Manuel Bustos i expliquen que els diners que cobraven d'aquesta entitat "sempre es van plantejar com una retribució associada al càrrec". En una roda de premsa, l'alcalde de Mataró, Joan Mora, ha anunciat que els alcaldes que el partit té al comitè executiu de la FMC –Mataró, Reus, Matadepera, Sant Quirze del Vallès i Riudecanyes– es retiraran de la FMC "fins que es depurin responsabilitats i es donin explicacions i garanties" sobre el pagament de presumptes sobresous.

Un dels alcaldes de CiU esquitxats en la investigació judicial és el de Reus, Carles Pellicer, que s'ha defensat i ha dit en un comunicat que els diners "sempre es van plantejar com una retribució, mai qüestionada pels serveis jurídics de la Federació". Pellicer ha afegit que ha complert sempre tots els deures associats a les seves responsabilitats i que sempre ha actuat "de bona fe" i "complint les obligacions tributàries".

Cargando
No hay anuncios

Els nou alcaldes d'ERC afectats pel suposat cobrament de sobresous irregulars també retornaran les retribucions rebudes a través d'uns xecs que lliuraran a l'entitat mateixa. Així ho ha anunciat el partit en un comunicat, en el qual assegura que tenen "l'obligació legal i moral" de fer-ho. Al mateix comunicat, els batlles d'ERC anuncien que demanaran explicacions a la FMC sobre la gestió dels recursos feta per Manuel Bustos i estudiaran si continuen o no a la Federació. Els alcaldes republicans afectats lamenten la mala imatge transmesa per l'entitat i el "dany" a l'honorabilitat dels càrrecs que en formen part en un moment en què "més que mai és necessari que els recursos públics es gestionin amb la màxima transparència i rigor".

L'exalcaldessa de Ripoll i ara diputada al Congrés per ERC, Teresa Jordà, ha assegurat que "se sent víctima d'una trama de xoriços liderada per l'expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos". Jordà ha dit que se sent "molt trista, frustrada, indignada i molt emprenyada", i ha afegit que "mai ningú ens va demanar que presentéssim bitllets de tren, dietes o desplaçaments, jo em sento absolutament estafada". L'exalcaldessa ha dit que pensava que els poc més de 200 euros que cobrava al mes eren legals i "per la feina efectiva que feia".