Immigració

Albiol assenyala migrants que arriben "amb mòbil, ulleres de sol i estat saludable"

L'alcalde protagonitza una picabaralla amb Yolanda Díaz, mentre el PP es posa de perfil

Barcelona"Vaig fer una descripció de la realitat. Són dades objectives". D’aquesta manera s’ha justificat aquest dimarts l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, de l’allau de crítiques en resposta al seu tuit racista sobre uns immigrants que viatjaven en un vaixell amb ell, on criticava que arribessin a Barcelona tot i tenir mòbil, ulleres de sol i un estat saludable.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiol explicava a les xarxes que, en un ferri des d’Eivissa a Barcelona "hi havien embarcat deu homes marroquins", sense concretar com sabia la nacionalitat dels homes, d'entre 25 i 40 anys que duien "bosses d’una entitat social", i que "tenien telèfon, quasi tots ulleres de sol, aspecte saludable, algun amb un cos de gimnàs i estaven fent-se fotos amb el signe de la victòria". L’alcalde assumia que es tractava d’immigrants irregulars, malgrat que no ha concretat com ho sabia. Del que no tenia dubte quan va piular el missatge és "del que passarà [quan arribin a Barcelona]", insinuant que es dedicarien a cometre actes delictius.

Cargando
No hay anuncios

Lluny de rectificar, l’alcalde popular ha convertit la polèmica i les reaccions al seu estirabot en una picabaralla personal contra la vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz. La vicepresidenta va respondre el missatge d’Albiol advertint que l’assenyalament a la població migrant pot desencadenar linxaments, com els que ha protagonitzat l’extrema dreta al Regne Unit durant les darreres setmanes, i Albiol ha mantingut la polèmica demanant explicacions a Díaz sobre la política migratòria de l'executiu. Ella l'ha qualificat d'indecent i ha apel·lat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo: "L'alcalde hauria de demanar perdó i Feijóo l'hauria de fer rectificar. No hi ha cap diferència entre el tuit d'Albiol i el que fan Alvise i companyia", ha valorat, en declaracions a la premsa.

Cargando
No hay anuncios

L’alcalde, que l’ha titllat de "happy flower" en una entrevista a Antena 3, ja va confrontar aquest dilluns a les xarxes amb Díaz queixant-se que el govern espanyol "no fa res" quan les persones immigrades arriben a les ciutats, i hi ha insistit aquest dimarts assegurant que a les persones que arriben irregularment a l’Estat "se’ls paga un bitllet en vaixell i se’ls deixa a les ciutats". Tot i haver vinculat immigració amb delinqüència, Albiol ha defensat "no ser racista", i s'ha dedicat a diferenciar entre tipus d'immigrants i associar determinades conductes delictives en funció de l'origen dels migrants: "Hi ha un tipus d'immigració que ve amb unes necessitats concretes, i n'hi ha d’altres", ha formulat, que "viuen amuntegats en pisos, ocupant, o al carrer".

Cargando
No hay anuncios

Brega política

La duresa de les paraules d’Albiol contra la immigració contrasta amb la tebior de la resta de membres del seu partit a l’hora de condemnar el missatge, quan se’ls ha preguntat pel tuit de l’alcalde. El coordinador general de la formació, Elías Bendodo, tirava pilotes fora dilluns: "No l’he llegit. Imagini’s si hagués de comentar el tuit de cadascun dels dirigents o els responsables polítics d’aquest país". Aquest dimarts la vicesecretaria del PP, Ana Alós, en una roda de premsa des de la seu del partit, ha rebutjat criticar-lo: "Ja ha donat explicacions sobre el seu tuit. No he d’explicar el que ell ha volgut dir", ha expressat.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat arriba enmig de la picabaralla entre el PP i el PSOE sobre aquesta mateixa qüestió. Els populars denuncien una suposada "allau" migratòria a les Illes Canàries, però també a Ceuta, i la inacció de l’executiu de Pedro Sánchez. Els populars, que van acceptar l'últim repartiment de quotes plantejat pel govern espanyol, han rebutjat sistemàticament pactar una reforma de la llei per fer obligatori aquest repartiment. Aquest dimarts el portaveu del PSOE, Patxi López, ha acusat els d’Alberto Núñez Feijóo "d’assumir i copiar el discurs xenòfob de l’extrema dreta": "El PP no només ha perdut el nord, també la humanitat", ha etzibat.

També aquest dimarts al migdia, el president de les Illes Canàries, Fernando Clavijo, ha anunciat que es reunirà amb el president espanyol aquest divendres, i la setmana vinent Sánchez reprendrà la seva agenda amb una visita a Mauritània, Gàmbia i el Senegal, per reforçar la col·laboració amb els països subsaharians en la lluita contra la migració irregular. A Mauritània serà el segon cop que hi va aquest any.