Política07/09/2018

Rivera apuja el to contra TV3 i els acusa de “manipuladors”

El líder de Cs exigeix a la periodista Lídia Heredia que li pregunti sobre el “cop d’estat del 6 i 7 de setembre”

Núria Orriols
i Núria Orriols

This browser does not support the video element.

BarcelonaA banda d’exigir al govern espanyol que torni a aplicar el 155 a Catalunya –malgrat que l’executiu català ha actuat, de moment, dins la legalitat–, Ciutadans ha intensificat el discurs aquests últims dies contra dos dels pilars de l’autogovern a Catalunya: els Mossos d’Esquadra i, sobretot, TV3. Ahir les crítiques contra la televisió pública van arribar a la seva màxima expressió quan, en directe, el líder estatal del partit, Albert Rivera, va acusar la cadena de ser un “aparell de propaganda separatista”, de “mentir” i de “manipular” a favor de l’independentisme. Així, lluny de rebaixar la tensió, Ciutadans redobla les crítiques, que se sumen a les acusacions contra la policia catalana. A finals d’agost va ser la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, qui va acusar els Mossos de ser una “policia política” i va cridar a desobeir la seva autoritat quan identifiquessin persones per retirar llaços grocs.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què va passar, però, ahir a TV3? La tensió a l’entrevista entre Rivera i la periodista Lídia Heredia va anar 'in crescendo' a mesura que avançava la conversa. Tot va començar quan Heredia va preguntar sobre l’agressió d’un càmera de Telemadrid en una manifestació convocada per Ciutadans perquè el van confondre amb un periodista de TV3. “¿Hi podem anar tranquils [a les seves manifestacions]?”, va dir la periodista, que va insistir que el partit de Rivera ha posat a la “diana” els treballadors de la televisió pública. “Vostès menteixen. No tinc temps per dir totes les mentides que diuen aquí”, va replicar Rivera davant la sorpresa de la periodista, que va demanar insistentment al dirigent del partit taronja que sustentés les seves crítiques amb proves. Però Rivera no ho va fer: es va limitar a retreure a Heredia que no li preguntés sobre el “cop d’estat” dels plens del 6 i 7 de setembre del 2017. Una pregunta que Rivera esperava i que, com que no l’hi van fer, ho va considerar un indicador de la “manipulació” de la cadena.

Cargando
No hay anuncios

“Vostè fa les preguntes que vol, però no em digui que no manipula si no em pregunta què va passar al Parlament el 6 i 7”, va dir Rivera, malgrat que ell l’any passat ja no era diputat al Parlament de Catalunya i no va ser en aquella sessió. Heredia, que va recordar-li que havia tractat a bastament la qüestió en els informatius i en la tertúlia del dia anterior, va ironitzar sobre el fet que Rivera li digués en directe quines preguntes havia de fer. “Vostè té vocació de periodista i d’editor de programes de televisió”, va etzibar-li la presentadora. Més tard, Albert Rivera es va reafirmar en el seu discurs. “Els nacionalistes han convertit TV3 en un aparell de propaganda separatista, així de clar. Una televisió pública hauria d’estar al servei de tots els ciutadans, no d’uns polítics que se salten les lleis i que volen liquidar Espanya”, va afirmar a Twitter, i va acompanyar el missatge d’un vídeo en què acusava TV3 de “mentir”.

Cargando
No hay anuncios

Les múltiples acusacions de Cs

No és el primer cop que un dirigent de Ciutadans adopta aquest paper a la televisió pública. De fet, la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, també ha protagonitzat dues enganxades amb Lídia Heredia a 'Els Matins'. El novembre del 2017, ara fa un any, la periodista va preguntar a Arrimadas per unes agressions de la ultradreta al final d’una mobilització constitucionalista; Arrimadas va acusar la televisió pública d’assimilar l’unionisme al feixisme. “Des de la televisió pública es vol donar una imatge que les manifestacions de l’Onze de Setembre són pacífiques i les altres no”, va dir l’actual líder de l’oposició en aquell moment.

Cargando
No hay anuncios

Més recentment també hi va haver un episodi semblant relacionat amb l’ensenyament, l’altre ase dels cops del discurs de Ciutadans. En aquella ocasió, Heredia li va preguntar a Arrimadas si Albert Rivera s’havia equivocat difonent per Twitter una informació del diari 'El Mundo' que assenyalava –amb noms, cognoms i fotos– els professors investigats per delicte d’odi per haver parlat de l’1-O a classe. “Que vostè no em pregunti per l’assenyalament als fills de guàrdies civils i em pregunti per un tuit del senyor Rivera és… molt descriptiu”, va respondre Arrimadas a la periodista.

Ahir els treballadors de TV3 van emetre un comunicat en defensa de la seva professionalitat. El consell professional va qualificar de “demagògiques i falses” les paraules de Rivera i va remarcar que no havia aportat “ni una sola prova” per justificar les seves “acusacions de manipulació”. “Ha qüestionat la professionalitat dels treballadors de TV3 i, en una actitud inaudita, ha esmenat les preguntes de l’entrevista i ha suggerit un qüestionari alternatiu”, va lamentar el consell.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, assenyalava que “l’exercici d’acusar sistemàticament TV3 i l’agressió que va patir un càmera de Telemadrid que va ser confós amb un càmera de TV3 no són fets aïllats”, i va recordar que els equips de la cadena que van a cobrir actes de Ciutadans “es veuen obligats a valorar l’adopció de protocols d’autoprotecció pensats només per a actes de forces extremistes”. De fet, la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisiuals, Núria Llorach, va assegurar en un tuit que el discurs de Cs d’“assenyalar els professionals” de TV3 ja “ha provocat violència”.