Albert Dalmau, gerent de l'Ajuntament de Barcelona, serà el conseller de la Presidència de Salvador Illa

El president es reuneix amb Pere Aragonès per preparar el traspàs de poders i demà prendrà possessió

4 min
Salvador Illa i Pere Aragonès fent al Paulau de la Generalitat.

BarcelonaComença el degoteig de noms que formaran part del Govern del nou president de la Generalitat, Salvador Illa. Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts socialistes a l'ARA, l'actual gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, serà el conseller de la Presidència del nou executiu. Es tracta d'un perfil tècnic i amb experiència en gestió econòmica, ara responsable d'una plantilla de més de 15.000 persones. El nou president li ha fet l'encàrrec de coordinar políticament el seu Govern aquest divendres al matí, l'endemà de ser investit 133è cap de l'executiu català amb els vots del PSC, Esquerra i els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albert Dalmau (Barcelona, 1990) és el gerent municipal més jove de la història de l'Ajuntament de Barcelona i ha estat la mà dreta de l'alcalde, Jaume Collboni, els últims sis anys, quan va substituir Salvador Illa. Des d'aleshores, el president i el seu futur conseller mantenen una relació personal estreta. Com a part de l'equip de Collboni, Dalmau s'ha ocupat del desplegament del Pla Endreça per millorar la neteja a la ciutat i el seu paper ha estat clau per aconseguir que la Copa Amèrica de Vela desembarqués a Barcelona.

Fonts socialistes destaquen que, com a gerent (i encara sota el govern d'Ada Colau), Dalmau aconseguir quadrar els números de les finances municipals i va tornar a fer de Barcelona "un dels ajuntaments més solvents d'Espanya" després de la crisi econòmica de la covid. Aquestes mateixes fonts subratllen que hi ha dues frases que caracteritzen el futur conseller de la Presidència: “La mirada a l’estratègia i el peu a les operacions” i “La fórmula del lideratge inclou quatre valors: ambició, humilitat, optimisme i generositat”. També té experiència al sector privat com a responsables de projectes a Barcelona Global.

D'altra banda, i segons ha avançat El Periódico i confirmat l'ARA, el dirigent socialista Javier Villamayor serà el nou secretari del Govern. Villamayor és alt càrrec de la Diputació de Barcelona, on treballa colze a colze amb la presidenta, Lluïsa Moret, i ha estat un dels assessors de campanya de Salvador Illa de cara als debats electorals. El cap de gabinet del president serà l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, que també és el president de la Federació de Municipis de Catalunya. Rivas va ser assessor a l'Eurocambra de l'ex primer secretari del PSC Raimon Obiols i de l'actual eurodiputat socialista Javi López. Al capdavant de la federació municipalista, ha estat un gran defensor de reformar el finançament local per garantir suficients recursos als municipis.

Reunió de traspàs

Mentre el nou Govern va prenent forma, Salvador Illa s'ha reunit aquest divendres al migdia amb el president en funcions, Pere Aragonès, per organitzar el traspàs de carpetes. En una reunió d'unes dues hores, el president sortint ha posat al corrent el seu successor de l’estat de les finances de la Generalitat i de la situació macroecononòmica al país, però també de com estan les relacions entre l’Estat i la Generalitat i amb la Unió Europea. Precisament, sota el mandat d'Aragonès la Generalitat ha recuperat les relacions amb la Comissió després d'anys de distanciament amb les institucions europees pel Procés, cosa que l'ara president li va reconèixer en el seu moment com a cap de la seva oposició. Durant el ple d’investidura el nou president va fer diversos elogis al president republicà: va lloar, per exemple, el seu compromís amb els serveis públics i va agrair-li que deixi “una Catalunya millor” (i amb un pressupost un 30% més elevat) que la que ERC es va trobar quan va arribar a la presidència.

Els presidents Pere Aragonès i Salvador Illa.

Els dos presidents també han parlat de l’estat de la seguretat al país, una de les àrees on Salvador Illa va fer incidència durant el seu discurs d’investidura i prioritària per al PSC. “El meu Govern parlarà de seguretat, perquè la seguretat és una política pública progressista per garantir la llibertat i la convivència i protegir els que menys tenen", va afirmar. És, de fet, una àrea en què ja anunciat qui serà consellera, Núria Parlon, amb el major Josep Lluís Trapero com a director de la Policia. La nova direcció política d’Interior haurà de gestionar la crisi oberta arran del dispositiu fallit per detenir l’expresident Carles Puigdemont el dia de la investidura. Durant la legislatura anterior, el PSC va ser molt dur amb el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, a qui va acusar d'haver maniobrat per polititzar el cos.

La presa de possessió serà demà

Salvador Illa hereta del Govern d'Aragonès diverses carpetes obertes amb l’executiu espanyol de Pedro Sánchez, com el traspàs de Rodalies o la condonació del deute de 15.000 milions del FLA a Catalunya. La que haurà d'encetar de nou en nou és la de la negociació del nou finançament singular per a Catalunya compromès amb Esquerra perquè l'Agència Tributària recapti el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya com a via per reduir un dèficit fiscal que l'actual Govern xifrava en 22.000 milions. A l’espera de com els socialistes entomen aquests reptes, aquest dissabte a les 12.00 hores Salvador Illa prendrà possessió del càrrec en un acte solemne al Palau de la Generalitat. Serà al Saló de Sant Jordi i començarà amb la lectura del reial decret de nomenament, que llegirà el president del Parlament, Josep Rull. Després, Aragonès li imposarà a Salvador Illa la Medalla de Francesc Macià. L'acte es tancarà amb un discurs del nou president, i la primera reunió del nou consell executiu podria ser ja dimarts vinent.

stats