Cas Pretòria: Alavedra admet que van cobrar comissions del 4% amb Prenafeta

L'exconseller de Pujol pacta amb la fiscalia i es lliurarà de la presó si paga 13 milions d'euros de multa abans d'acabar el judici

Macià Alavedra, declarant a l'Audiència Nacional. ARA
Manuel Altozano / Mariona Ferrer I Fornells
23/03/2017
3 min

MadridMacià Alavedra ho admet tot. "Tant a Sant Andreu de Llavaneres com a Badalona crec que la comissió va ser del 4%, que en aquests casos era l'habitual", ha dit sense embuts durant l'interrogatori a l'Audiència Nacional pel cas Pretòria. L'exconseller d'Economia de Jordi Pujol ha acceptat el pacte amb la fiscalia i ha admès tots els fets que se li imputen pel cas, que es jutja aquestes setmanes a la seu de l'Audiència, al centre de Madrid. Posa així contra les cordes l'exsecretari general de la Generalitat Lluís Prenafeta, que encara no ha declarat i no té un acord amb la fiscalia per lliurar-se dels 6 anys i 10 mesos de presó que li poden caure, així com 15 milions de multa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si Alavedra col·labora fins al final, Anticorrupció s'ha mostrat disposada a rebaixar la pena de presó que recau sobre ell de 6 anys i 10 mesos per dos delictes continuats de tràfic d'influències i un de blanqueig de capitals a menys de 2 anys a canvi que aboni 13 milions d'euros -10,3 milions de multa pels seus delictes i 3,2 que va percebre de forma il·lícita en comissions-. "Mantenim l'acord d'una pena que no suposa una pena d'ingrés a la presó si paga la multa", ha dit la fiscal Ana Cuenca en acabar l'interrogatori.

Alavedra, que té 83 anys, ha desvinculat en tot moment l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que surt en algunes de les converses amb Lluís Prenafeta. "El senyor Mas no hi va intervenir per a res", ha respost a la fiscal Ana Cuenca. La declaració ha durat hora i mitja aproximadament. Ha començat a les 10.20 h i a poc a poc l'exconseller ha aportat tot tipus de detalls sobre cadascuna de les operacions en què està implicat juntament amb Prenafeta: l'operació Niesma -per terrenys a Sant Andreu de Llavaneres- i l'operació Badalona -per compravenda de terrenys al port-. "Sí, va ser així" o "segurament té vostè raó", són frases que Alavedra ha anat repetint, posant el ventilador davant de totes les operacions.

L'estratègia d'Alavedra xoca de forma diametralment oposada amb la de Bartomeu Muñoz, exalcalde del PSC de Santa Coloma de Gramenet, que va negar-ho tot davant del jutge malgrat les gravacions que es van reproduir a la sala de l'Audiència Nacional i que l'acorralaven. Muñoz i Alavedra no tenien relació. L'únic que compartien era el presumpte capitost de la trama: l'exdiputat del PSC Luis García, 'Luigi', que també ho va negar tot i va assegurar que les comissions que cobrava eren normals i legals per a un intermediari en treballs habituals entre empresaris per a negocis immobiliaris.

Què són les operacions Niesma i Badalona?

Es tracta, en els dos casos, de 'pelotazos' urbanístics. A Sant Andreu de Llavaneres, on l'alcalde era del PP, l'empresa Niesma -on Luigi havia col·locat un testaferro- va comprar uns terrenys a la zona de Can Rivière per 5,5 milions. Les requalificacions posteriors pactades van permetre vendre els terrenys per 9,4 milions. Tant Prenafeta com Alavedra es van encarregar, gràcies als seus importants càrrecs polítics que, en anys anteriors, havien tingut a la Generalitat, de pressionar funcionaris per aconseguir aquesta requalificació a canvi d'una comissió del 4%.

Cadascun dels implicats en l'empresa controlava una empresa pantalla per cobrar comissions. Luigi, City Actividades Inmobiliarias, SL; Alavedra, Versabitur SL, i Prenafeta, Poliafers, SA. El que va més enllà de la trama és que els dos excàrrecs de Pujol tenien també un entramat d'empreses a l'estranger -Andorra i Suïssa- per evadir impostos. Alavedra ha declarat que va pagar els seus impostos "sempre a través de complementàries". És a dir, Hisenda el va enxampar i va haver de pagar després, o ho va poder legalitzar a través d'amnisties fiscals.

stats