CRISI INTERNA
Política23/10/2018

La fractura als comuns complica el camí cap a les municipals

Alamany carrega contra ICV i Colau en la presentació de Sobiranistes

Ot Serra
i Ot Serra

BarcelonaCatalunya en Comú es va fundar l’abril del 2017 amb l’objectiu de tenir una estructura que possibilités, a dos anys vista, ordenar els seus actius al territori per fer un salt de qualitat a les municipals del 2019. El model a seguir és el de Barcelona, on Ada Colau va aconseguir reunir ICV, EUiA i Podem sota el paraigua de Barcelona en Comú. A sis mesos d’aquests comicis tan assenyalats, però, els comuns travessen una crisi interna que dificulta la unitat d’acció. Ho evidencien la destitució, dilluns, del coordinador del grup al Parlament, Marc Grau, i la presentació, ahir, de la plataforma Sobiranistes, encapçalada per Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. Ahir Alamany es va mostrar contundent i va carregar durament contra els ecosocialistes i el pinyol de Colau: “Les misèries internes que les expliquin els que les protagonitzen”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa mesos que s’intueixen problemes perquè tots els representants municipals de cada partit s’avinguin amb naturalitat a renunciar a les seves sigles i a dibuixar una nova identitat, i dilluns es va constatar un nou exemple. Es va presentar Guanyem Girona, un moviment que integra la CUP, independents i membres del Comú de Girona, l’espai dels comuns que en principi hauria d’aglutinar la resta de forces del partit de Colau però que només està format per persones pròximes a les tesis d’Alamany. ICV, Podem i una part minoritària d’EUiA n’han quedat al marge per diferències mútues. Abans de la renovació de la direcció, més d’una desena de nuclis locals estaven pendents de validació, com els de Barberà del Vallès, Castelldefels, Tarragona i l’Hospitalet.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que cada territori és un món, els arguments que han portat Alamany a bastir una plataforma per fer pressió als comuns i modificar el seu rumb polític es reprodueixen a escala local. “És necessari treballar amb una lògica superadora a nivell nacional però també a nivell municipal”, va defensar ahir en la presentació del nou instrument polític, que va comptar amb la presència del membre de l’executiva Marc Parés i l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, tal com havia avançat l’ARA. Ho van fer, però, com a públic. En total, unes 150 persones es van acostar ahir al Centre Cívic Casa Golferichs, i entre els convidats hi havia també el president de MES, Alfons Palacios, l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, vinculat a la CUP, i persones vinculades a Podem i a EUiA, com David Companyon, així com membres i regidors dels comuns al territori. Segons Alamany, la coordinació de CatComú va rebutjar la invitació.

Tots els presents simpatitzen amb el sobiranisme i alguns amb l’independentisme, com també els representants de Compromís per la Independència, un corrent d’ICV, absent a l’acte. A través d’un comunicat, van rebutjar la iniciativa d’Alamany assegurant que a CatComú sí que es respecten les tesis sobiranistes i independentistes. “Si no fos així, ho combatríem”, apunten, i atribueixen el moviment a altres motius.

Cargando
No hay anuncios

Els motius de fons d’Alamany

Comparteix aquesta tesi la direcció de CatComú, que assegura que no hi ha “distància” entre la línia política d’Alamany i la d’altres membres del grup parlamentari. De fet, fonts dels comuns apunten a la supervivència personal, després que els seus suports hagin quedat en minoria després de la dimissió de Xavier Domènech. Davant de l’ofensiva d’Alamany, serà clau la reacció de l’alcaldessa de Barcelona. Ahir la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, va negar cap risc d’escissió, com també ho va fer Alamany, que sí que va admetre, però, que el seu pols a la direcció pot portar conseqüències.