Política21/05/2013

L'Estat limitarà el creixement dels sous dels treballadors municipals

Hisenda insisteix que la reforma local respectarà les competències de l'Estatut. Els alcaldes de pobles mantindran el seu salari

Joan Faus

MadridEl secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha insistit aquest dimarts que tots els aspectes de la futura reforma local –que limitarà els sous dels alcaldes i buidarà de contingut els municipis de menys de 20.000 habitants– que siguin una competència de la Generalitat recollida a l'Estatut no seran aplicables a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això suposa que en els aspectes locals que no quedin recollits a l'Estatut s'imposarà el criteri de la futura llei espanyola. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, senador de CiU i membre de l'Asssociació Catalana de Municipis, Ferran Bel, ha manifestat els seus dubtes que la norma pugui "entrar en conflicte" amb la legislació municipal que prepara la Generalitat. Segons fonts d'Hisenda, si hi ha discrepàncies serà el Tribunal Constitucional qui dictamin qui té la raó.

Cargando
No hay anuncios

Durant la trobada entre municipis i el ministeri d'Hisenda, també s'ha acordat que el govern espanyol fixarà forquilles salarials per als treballadors municipals però que no té "cap intenció" d'abaixar-los el sou, segons ha afirmat Beteta en una roda de premsa. Aquests barems quedaran definits en els pressupostos de l'Estat i segons l'executiu serviran per posar un sostre a l'evolució futura dels sous. És a dir, no és que els salaris s'hagin de reduir sinó que creixeran molt poc.

D'altra banda, secretari d'estat ha explicat que es fixarà un cost estàndard de cada servei per poder analitzar si els ajuntaments de menys de 20.000 habitants tenen capacitat de finançar els serveis bàsics. Si no ho poden fer, els hauran de traspassar a les diputacions però mantindran el control dels serveis més propis i que no poden ser gestionats per altres ens, com per exemple la conservació d'un cementiri municipal. En aquest sentit, Beteta ha explicat que el concepte del cost estàndard s'incorporarà al sistema de finançament autonòmic un cop sigui reformat l'any vinent. És a dir, que les comunitats només podran facilitar els serveis que puguin finançar.

Cargando
No hay anuncios

Un altre aspecte destacat és que l'executiu ha fet marxa enrere i els alcaldes de pobles de menys de 1.000 habitants sí que podran cobrar un sou, segons ha explicat aquest dimarts l'alcalde de Santander i president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Íñigo de la Serna, després de la trobada. Malgrat el canvi, De la Serna ha admès que bona part dels alcaldes de municipis de menys de 1.000 habitants ja no tenen cap salari actualment i que previsiblement això no canviï.

La reforma local serà analitzada ara pel Consell d'Estat, abans d'iniciar la seva tramitació al Congrés de Diputats. L'objectiu és que entri en vigor el 2014.