El sorteig dels membres de les meses electorals tira endavant tot i la incertesa del 14-F
La Junta Provincial de Barcelona ha ampliat el termini fins a aquest dijous
BarcelonaA contrarellotge, tots els ajuntaments catalans s'han hagut d'afanyar per designar els 82.053 membres -entre presidents, vocals i suplents- de les 9.117 meses electorals previstes per al 14-F, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) decidís mantenir de forma cautelar les eleccions. La Junta Electoral Central (JEC) ja va ordenar dimarts a les juntes provincials i de zona reactivar tots els tràmits electorals. Entre dimarts i dijous s'han convocat plens extraordinaris als consistoris, juntes de govern i els serveis tècnics dels ajuntaments catalans per fer els sortejos i complir amb el termini del 20 de gener que ja havia marcat la Junta Electoral abans que el Govern decidís ajornar els comicis. Només a la demarcació de Barcelona, la Junta Provincial ha donat un dia més de termini als ajuntaments després que ho demanés el de la capital catalana.
El consistori que dirigeix Ada Colau, de fet, havia demanat poder fer el sorteig dissabte -l'últim dia que la JEC havia marcat per enviar les notificacions a les persones triades-, però finalment el farà aquest dijous a la tarda i enviarà les notificacions dilluns. Com a Badalona, que també aprofitaran l'ampliació del termini i faran el sorteig aquest dijous. En canvi, ajuntaments grans com l'Hospitalet de Llobregat o Sabadell ja han fet els sortejos aquest dimecres. A la resta de demarcacions, les juntes electorals no han ampliat el termini perquè no havia arribat cap petició formal. Així, els ajuntaments de la demarcació de Tarragona, Girona i Lleida ja han fet els respectius sortejos.
Ara també hauran de reprendre els preparatius per als locals on s'hauria de votar en la jornada electoral. El Govern havia previst incrementar un 10% el nombre de meses electorals a tot Catalunya respecte a les eleccions del 2017. A la demarcació de Barcelona és on augmentarien més, un 13%. La principal instrucció ha sigut situar aquestes meses en locals més amplis i, per això, el Govern només preveia que hi hagués un 3% més de recintes on es pogués votar respecte al 2017. De fet, a totes les demarcacions menys a Barcelona hi hauria menys locals que fa quatre anys. El pla previst per la Generalitat, però, preveia votar en menys escoles i instituts però en més centres cívics i pavellons.
El risc de la insubmissió
Sortejades les meses i un cop es comuniqui el resultat a les persones triades serà el moment de veure si aquestes accepten el rol en unes eleccions amb la pandèmia descontrolada. Precisament en un dels informes de la direcció de processos electorals de la Generalitat, els responsables del Govern assumeixen que els presidents, vocals i suplents que siguin triats per formar part de les meses podrien no acceptar formar-ne part per por al contagi. Si s'arriba a aquest punt, ningú es presenta l'hora d'obertura dels col·legis electorals i la Junta de Zona no troba substituts en menys d'una hora, es podrien ajornar les votacions d'aquestes meses fins a quaranta-vuit hores.
El Govern havia demanat a la JEC excloure dels sortejos les persones de més de 60 anys -considerades col·lectiu de risc-, però l'òrgan electoral no va acceptar la petició de la Generalitat argumentant que no tenia competències per avalar aquesta mesura. La llei electoral de l'Estat obliga a incloure en els sortejos les persones de menys de 70 anys, tot i que les de més de 65 que resultin escollides poden renunciar-hi durant els set dies posteriors al seu nomenament.
La JEC va deixar en mans dels ajuntaments i les juntes electorals de zona excloure les persones que es consideressin de risc si així ho creien un cop fossin incorporades a les meses electorals, però no abans del sorteig.
La llista definitiva de candidatures inclou el FNC
D'altra banda, aquest dimecres el DOGC ja ha publicat la llista definitiva de les candidatures que han obtingut els avals necessaris per presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya a les circumscripcions de Barcelona i Girona. Una proclamació que s'havia d'haver fet dilluns, seguint el calendari electoral previst abans de la suspensió de les eleccions. En aquestes dues demarcacions concorreran als comicis fins a dotze candidatures més que als del 21 de desembre del 2017, i seran un total de 15 a Barcelona i 18 a Girona. A més dels partits tradicionals, han passat el tall el Partit Comunista PCTC, Izquierda en Positivo, Primàries, el PNC, el FNC, Recortes 0, Per un Món més Just, Unión Europea de Pensionistas i Alianza por el Comercio y la Vivienda.