Política30/09/2019

L'Ajuntament de Berga acata l'ordre de la Junta Electoral de retirar l'estelada del consistori

El ple de Tarragona rebutja despenjar la seva pancarta de l'espera d'un requeriment judicial

Ara
i Ara

BarcelonaL'Ajuntament de Berga ha decidit despenjar els símbols independentistes de la façana del consistori i acatar d'aquesta manera l'ordre de la Junta Electoral de Zona. En una decisió compartida amb la resta de forces independentistes i entitats sobiranistes, l'Ajuntament encapçalat per Montse Venturós ha acordat treure uns símbols que ja van causar la inhabilitació de l'alcaldessa l'any 2018.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, el ple de l'Ajuntament de Tarragona ha rebutjat aquest dilluns la moció proposada pel PP de retirar la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics que penja a la façana del consistori. La moció no ha prosperat per la negativa dels partits independentistes (ERC, Junts per Tarragona i CUP) i d'En Comú Podem (ECP). La proposta del PP arriba després que els populars presentessin divendres un recurs a la Junta Electoral de la Zona perquè instés a la retirada dels símbols polítics de la façana de l'ajuntament. De moment, des del consistori s'assegura que no han rebut cap requeriment, tot i que el PP ho dona per fet.

Cargando
No hay anuncios

L'ajuntament de Berga sí que va rebre un requeriment de la Junta Electoral de la Zona. L'ordre judicial instava treure tots els símbols polítics d'ens públics aquest dilluns a les 2 del migdia com a data límit, quan començava el període electoral de cara a les eleccions del 10 de novembre.

Així doncs, a partir d'avui els veïns de Berga no veuran onejar l'estelada a l'Ajuntament, ni tampoc hi haurà la pancarta que demanava la llibertat dels "presos polítics" o els quatre llaços grocs que s'havien col·locat a les columnes de l'entrada. Segons han apuntat a l'ACN el portaveu de la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga, Marià Miró, el motiu principal és evitar les conseqüències jurídiques que se'n podrien derivar. "Nosaltres el que no farem és ser la Gàl·lia de Catalunya", ha assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Venturós donarà explicacions

Aquest dilluns a les 7 del vespre la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga ha convocat un acte on s'explicaran els motius de la retirada dels símbols. L'alcaldessa Venturós hi participarà amb un parlament al qual ha tingut accés l'ACN. Venturós argumenta que, enmig d'una "onada repressiva extraordinària" i sense "una estratègia compartida" de l'independentisme, no creuen que la desobediència aïllada "pugui tenir l'efecte multiplicador desitjat".

Cargando
No hay anuncios

En el document, Venturós apunta que la decisió de retirar els símbols també vol evitar el "desgast" que suposaria un nou procés d'inhabilitació per a l'alcaldessa "per un assumpte que, al capdavall, és simbòlic". En la lectura, que es farà aquest vespre, Venturós deixarà clar que no renega d'haver mantingut l'estelada penjada al balcó durant dues cites electorals el 2015.

Sensació de 'déjà-vú'

L'octubre del 2018 la capital del Berguedà va viure una situació inèdita, després que el jutjat penal número 2 de Manresa condemnés l'alcaldessa a mig any d'inhabilitació per no haver despenjat l'estelada en les campanyes electorals el 2015. Durant aquell temps, el regidor de la CUP Oriol Camps va ocupar el càrrec d'alcalde accidental i Venturós exercia l'alcaldia de forma simbòlica.

Cargando
No hay anuncios

La decisió de mantenir a Venturós en un segon pla es va prendre per no posar en perill els llocs de treball del consistori i no afectar el ciutadà. L'1 d'abril del 2019 es va posar fi a la inhabilitació i la cupaire va decidir tornar-se a presentar a les eleccions del 26 de maig. Va millorar els resultats dels anteriors comicis, amb més de 1.000 vots de diferència, el seu partit va tornar a guanyar i amb vuit regidors ara governa en minoria.

A l'espera de resolució a Tarragona

Si al juliol els comuns es van abstenir en la votació al ple de Tarragona -permetent que es pengés a la façana de l'ajuntament la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics-, aquest dilluns han votat contra la seva retirada. Hernán Pinedo, regidor de la formació, ha justificat el seu vot per la "defensa dels drets i llibertats, i dels drets humans". "Són persones que estan empresonades injustament. Estarem sempre al seu costat", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

L’alcalde, Pau Ricomà, ha acusat el PP, el promotor de la votació per retirar la pancarta, de voler eliminar l’autonomia municipal amb el recurs a la Junta Electoral. "Saben on tenen els còmplices. Buscaran subterfugis legals per imposar la minoria", ha etzibat als populars.

Per part del PP, el seu portaveu José Luís Martín, ha indicat que estan "cansats" de l’ús partidista de l’espai públic. "Estem sotmesos a la tirania d’uns quants", ha dit dirigint-se al batlle republicà. El plenari tampoc ha donat suport a una moció del PSC que defensava que calgués una majoria de dos terços del ple per col·locar qualsevol pancarta a l’Ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, la votació només ha estat un pròleg de la conflictivitat que hi haurà al consistori de Tarragona, una vegada arribi el requeriment de la Junta Electoral de la Zona instant a retirar la pancarta de la façana de l'Ajuntament.