Així es governa en els municipis més fragmentats
Just un any després de la formació dels nous plens municipals, els múltiples pactes no garanteixen governs estables i les votacions depenen en molts casos del paper de l’oposició
BarcelonaNi un pacte de govern entre tres forces ha permès a l’Ajuntament de Cubelles aprovar els pressupostos. Unitat Cubellenca –una escissió de CiU–, ERC i ICV governen el consistori amb només set dels 17 regidors. És, juntament amb Mataró, el municipi amb més partits al ple: fins a 9 formacions polítiques van obtenir representació a les eleccions de fa un any. Com es governa en minoria, just avui fa un any de formar govern? Quines són les dificultats de tenir un ple ultrafragmentat? Ho responen els qui ho gestionen dia a dia.
Cubelles
L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, ho té clar. L’ingredient indispensable per poder governar és la paciència. La legislatura passada també va estar marcada per l’inestabilitat, fins al punt que els sis partits al ple van formar part del govern en algun moment. L’entrada de tres formacions més al consistori ha dificultat la governabilitat: tot i el pacte amb ERC i ICV, Fonoll les passa magres per tirar endavant el mandat, i l’oposició ha tombat els comptes d’aquest any. “Hem comptat les partides més urgents i hem demanat un crèdit per garantir el que corre més pressa”, explica a l’ARA. De fet, admet que hi ha tràmits que “per cortesia” haurien de passar pel ple –alguns duren sis hores perquè hi parlen nou portaveus–, però que s’aproven a la junta de govern per evitar que l’oposició els bloquegi.
Per exemple, ja han frenat el nom proposat per l’equip de govern –Joan Roig i Piera– per batejar el centre social, i l’espai encara no té nom. Per això, Fonoll fa una crida perquè l’oposició sigui “més constructiva” i “no paralitzi” el mandat. Una demanda que en canvi l’alcalde de Mataró, David Bote, pot estalviar-se.
Mataró
El pacte dels socialistes amb CiU només suma 11 dels 27 edils del ple, però tot i estar en minoria s’han aprovat les ordenances i els pressupostos gràcies a acords amb l’oposició. Bote els agraeix “l’actitud responsable”. “Hi ha bon clima”, afirma l’alcalde, que reconeix “molts esforços i molt diàleg” per assolir-ho.
Com s’ho fa? Bote explica que ha provat de ser “receptiu” a les propostes de l’oposició i ha intentat “complir els acords per guanyar-se la credibilitat” de la resta de forces. Al seu parer, tenir un consistori tan dividit fa que els partits vulguin “marcar perfil” i complica els tempos dels plens, que s’allarguen perquè han de parlar molts portaveus municipals.
Sitges
El problema del temps també el tenen a Sitges, en què vuit partits ocupen els 21 regidors del ple. “Tothom vol expressar la seva opinió, és la primera conseqüència directa que es veu”, explica el portaveu de la CUP a Sitges, Xavi Nin. Els cupaires estan a l’oposició i van abstenir-se en l’aprovació dels comptes.
L’alcalde sitgetà, Miquel Forns, reivindica que el “diàleg permanent” amb totes les forces ha estat clau perquè des dels anticapitalistes fins a Ciutadans facilitin l’aprovació dels pressupostos i de les ordenances. L’executiu municipal, format pels cinc edils de CiU i els tres d’ERC, necessita pactar constantment amb l’oposició per tirar endavant mesures clau. Forns explica que la necessitat d’acordar qualsevol pas amb la resta de partits “enriqueix” el debat i suma “més suports” a projectes importants a llarg termini. “Les iniciatives consensuades garanteixen la seva continuïtat”, afirma. La cara positiva de governar en coalició i, tot i així, no fer-ho amb majoria.