Així funciona l’auditoria de Junts sobre l’acord amb ERC
Rius i Alsina coordinen l'avaluació i una selecció de càrrecs directius del partit respon un qüestionari sobre el compliment de les mesures
BarcelonaEl portaveu de Junts, Josep Rius, va anunciar el passat mes de març en una entrevista a l’ARA que iniciarien una “auditoria” sobre si s’havien complert els compromisos recollits en el pacte de Govern amb Esquerra. Tres mesos després s’ha engegat aquesta avaluació i el partit assegura que properament l’analitzarà a la cúpula i la farà pública. Ara bé, com està organitzada? Qui la pilota? Els dos encarregats de fer-ho són el mateix Rius, per una banda, i la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, per l’altra, que coordina la intervenció dels membres de l’executiu en aquesta valoració. Per fer-ho s’ha establert un qüestionari, al qual ha tingut accés l’ARA, i s’han seleccionat càrrecs directius del partit perquè la responguin, així com els consellers del Govern sobre quin és el grau de compliment del contingut del pacte.
S’està elaborant un informe que posarà la lupa, per una banda, en l’estratègia independentista de l’executiu, el grau de compliment de les mesures sectorials i el funcionament del espais de coordinació per evitar les tensions dins la coalició.
No tots els càrrecs responen tots els àmbits, sinó només aquells en què estan implicats. En tot cas, els participants escollits són: l’exili –Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig; la cùpula de la direcció nacional –el secretari general, Jordi Turull, i els vicepresidents Josep Rius, Aurora Madaula, Francesc de Dalmases i Anna Erra–; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, així com els líders del Senat i el Congrés Josep Lluís Cleries i Míriam Nogueras; els membres del Govern de Junts; l’equip negociador de la coalició amb ERC pilotat per Jordi Sànchez, a més dels coordinadors de vegueria. En aquest qüestionari hi ha preguntes obertes i d’altres que són afirmacions que s’han de puntuar. En el cas de l’estratègia independentista, per exemple, es demana que es posi nota de l’1 al 5 en el fet que es tanqués un acord entre els partits de la majoria independentista al Parlament per investir un president, al fet que ERC i Junts arribessin a un acord de coalició, que s’hagi obert un procés de negociació amb l’Estat, que es marqués l’objectiu de recuperar un espai de direcció estratègica entre independentistes –que per ara no ha funcionat–, a més de l’intent –que tampoc ha prosperat– de coordinar-se al Congrés i al Senat.
Conseqüències
Un cop s’acabi aquesta avaluació es farà un informe i s’analitzarà a l’executiva nacional que actuarà en conseqüència. I aquí és on es troba un dels principals debats interns del partit que es jugarà en la segona part del procés congressual el 16 i el 17 de juliol, després d’elegir la nova direcció a Argelers a principis de juny. L’actual ponència política posa sobre la taula l’opció de consultar a la militància la sortida del Govern, mentre que Turull, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, ha matisat que això només passaria si la direcció del partit considerés que hi ha d’haver un canvi. La clau serà, doncs, la correlació de forces dins l’executiva.