El descrèdit de la monarquia

Així ha esquivat la CUP el veto del Congrés a parlar sobre la monarquia

Botran aprofita la visita a Sanxenxo per qüestionar Joan Carles I però Iceta evita respondre

26/04/2023
3 min

MadridJa és sabut que al Congrés no es pot fiscalitzar la monarquia espanyola i, per això, els intents de constituir comissions d'investigació sobre la corrupció de Joan Carles I han estat sempre frustrats. El mateix argument s'utilitza per negar als grups la possibilitat de fer preguntes orals al govern espanyol en les sessions de control que tinguin aquesta mateixa orientació. Però hi ha maneres d'esquivar el veto de la mesa i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que aquest dimecres ha deixat que el diputat de la CUP Albert Botran qüestionés el rei emèrit aprofitant la seva visita a Sanxenxo d'aquest cap de setmana. De la mateixa manera que el representant anticapitalista ha pogut criticar Joan Carles I, el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha defugit respondre-hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"¿Quina opinió li mereixen al govern els valors esportius que transmet el campionat espanyol de vela a Sanxenxo?", ha sigut el subterfugi que la CUP ha trobat. "Avui volem parlar d'un regatista amb nom Joan Carles de Borbó i Borbó", ha proclamat Botran, que ha preguntat a Iceta si la seva participació en la regata aquest cap de setmana a la costa gallega transmet valors de "perseverança, inclusió i respecte", entre d'altres. El ministre ha jugat al parlamentarisme en la primera resposta i ha contestat que l'emèrit no va participar en cap regata. Li ha seguit el joc Botran: "El regatista no va competir per causes meteorològiques".

De seguida, però, el diputat de l'esquerra independentista ha manifestat que al seu partit li hauria agradat que Joan Carles I no hagués competit perquè tenia una altra feina, com comparèixer davant dels tribunals o donar explicacions en una comissió d'investigació al Congrés. "Quina és la seva fortuna? Quin és l'origen? On és? Quant deu al fisc espanyol? ¿Vol traslladar la residència fiscal a Abu Dhabi? ¿Felip VI s'ha beneficiat de trames corruptes?", ha interpel·lat Botran, que ha afegit: "Preguntar sobre això sense subterfugis seria propi d'una democràcia, però no és el cas. Senyors del PSC, deixin de tapar les vergonyes de la monarquia".

En la rèplica, Iceta ha defugit la qüestió i ha enaltit el paper del Club Nàutic de Sanxenxo i de la vela, com a disciplina que ha aportat múltiples medalles a l'esport espanyol. "Com que només li preocupa la presència d'un regatista, li diré que és un assumpte privat sobre el qual no tenim opinió", ha conclòs l'exlíder del PSC. 

Antecedents

La CUP ha optat per aquesta fórmula perquè anteriorment ha fracassat en l'intent de parlar sobre Joan Carles I quan ha sigut explícita en les seves preguntes. Fonts de la formació expliquen a l'ARA que la raó que la mesa ha donat per tombar les seves iniciatives és que la sessió de control no està pensada per fiscalitzar altres institucions de l'Estat que no siguin el govern espanyol, si bé la formació anticapitalista anota que no es posen obstacles a preguntar sobre el Tribunal de Comptes o el Consell General del Poder Judicial, per exemple.

Per això, el desembre del 2021 la diputada Mireia Vehí també va optar per un redactat implícit quan volia saber qui manté l'estada de l'emèrit a l'estranger: "¿Patrimoni Nacional o algun altre organisme de l'Estat està buscant residència a algun ciutadà espanyol que viu actualment a l'estranger?", va dir. Uns mesos abans, el setembre del 2021, Vehí va registrar la següent pregunta: "Quin és el criteri de la Fiscalia General de l'Estat en relació als delictes fiscals de la monarquia espanyola?" Davant la inadmissibilitat que van rebre, els cupaires van haver de canviar-la per aquesta: "¿El ministeri d'Hisenda està fent alguna campanya centrada en la persecució del frau i la regularització fiscal de les grans fortunes?"

Una escultura de Joan Carles I apuntant amb un fusell l'os i l'arboç madrilenys, de l'artista xilè Nicolás Miranda
Una escultura de Joan Carles I amb un fusell a la Puerta del Sol

Una escultura de Joan Carles I amb un fusell apuntant a l'os i l'arboç que estan instal·lats a la Puerta del Sol va aparèixer ahir en ple centre de Madrid, però només va durar deu minuts. És obra de l'artista xilè Nicolás Miranda, que volia "provocar", tal com ha declarat a elDiario.es. "L'historial d'aquest senyor i les armes està a l'abast de tothom", afegeix, en referència a l'escàndol de la cacera d'elefants de l'any 2012 i a la misteriosa mort fa 66 anys del seu germà petit Alfonso, que segons la periodista Pilar Eyre, va morir per un tret al peu accidental propinat per l'emèrit.

stats