Així ha dissenyat el debat ciutadà el consell assessor del Fòrum Cívic Constituent

Tot i els intents fallits per fer-ho des del 2015, Llach diu que "mai s'ha impulsat com ara"

Així ha dissenyat el debat ciutadà el consell assessor del Fòrum Cívic Constituent
Núria Orriols
08/02/2019
3 min

BarcelonaEl Consell Assessor per al Fòrum Cívic i Constituent s'ha reunit aquest divendres amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per posar en comú les reunions que han tingut des de la seva constitució el 23 d'octubre. En la presentació, Lluís Llach, que presideix el consell assessor, va atribuir-li dues funcions: definir un mètode per fer un "debat constituent" –no un "procés constituent" que ha de ser després d'una eventual independència– i animar les entitats cíviques i socials del país, de forma “transversal”, a crear la plataforma que pilotarà aquest debat a escala nacional. Aquest divendres Llach ha insistit que es tracta d'un projecte adreçat a independentistes i no independentistes, malgrat que fins ara només les forces partidàries del dret a decidir s'han mostrat atretes per això.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que Llach ha admès que des del 2015 es parla de debat constituent i que no s’ha concretat mai (ell mateix va presidir la comissió d’estudi al Parlament), ha dit que confia que aquest cop sí que es durà a terme. "Mai s'ha intentat de la manera que estem intentant ara, impulsat des de la presidència de la Generalitat. No és comparable amb altres processos", ha dit Llach.

Lluís Llach presenta la composició final del Consell Assessor per al Fòrum Cívic i Constituent

Tres mesos després, doncs, del 23 d’octubre, Llach ha presentat la composició definitiva del Consell Assessor (uns 18 membres de sensibilitats independentistes però també dels comuns com Albano Dante Fachin o M.Àngels Martínez) i els treballs que s'han fet. La vicepresidenta serà la sociòloga Marta Rovira i Martínez i el secretari, l'advocat Jordi Domingo. El disseny que ha explicat l'exdiputat de JxSí és el següent:

  • A partir de l'estiu, després de les eleccions municipals i europees, començarà una fase debat ciutadà en diferents formats: debats "autoconvocats" per gent amb un mínim de participació (encara per fixar), debats convocats a escala territorial pel Consell Assessor i debats sobre deu temes sectorials. Els resultats d'aquestes discussions s'introduiran progressivament en una pàgina web gestionada pel Consell Assessor, que en traurà unes conclusions amb "transparència" i "traçabilitat".
  • Després de sis mesos de debat, aproximadament a la primavera del 2019, es crearà l'Entesa Nacional pel Debat Constituent. S’hi convidaran entitats i partits, a l'estil del Pacte Nacional pel Dret a Decidir o el Pacte Nacional pel Referèndum. Serà aquesta plataforma que impulsarà la creació del Fòrum Cívic Constituent, que s'encarregarà d'organitzar el procés de participació que ha d'acabar amb les "bases constitucionals". Rovira ha insistit que no es pressuposa el resultat i, per tant, no ha de ser necessàriament la voluntat de fer una constitució catalana. És a dir, també podria resultar una altra forma de relació diferent (federal o autonòmica).
  • El Consell Assessor proposa que el Fòrum estigui format per entre 1.000 i 2.000 persones dividides en quatre grups: un de persones escollides per sorteig que hagin participat en la primera fase del debat constituent, un altre fruit del sorteig de tota la població de Catalunya de més de setze anys, càrrecs electes municipals i també representants de partits.
  • El resultat del procés participatiu s'entregarà a les forces polítiques que decidiran, si és el cas, convocar una "assembla constituent". Preguntats, però, per si aquesta assemblea es tractava del Parlament, els membres del consell assessor han dit que això dependrà de les conclusions del debat.
stats