Protagonista col·lateral

Agustí Colomines: El diputat de Junts que va mecanografiar deu vegades la moció de censura contra Jordi Pujol

És historiador i aquesta setmana va presidir com a parlamentari juntaire la mesa d'edat

BarcelonaAgustí Colomines (Barcelona, 1957) va acaparar els focus aquesta setmana quan va presidir la mesa d’edat en la constitució del nou Parlament. Va tancar el cercle de la seva vida política: quaranta anys després de trepitjar la cambra com a secretari de Josep Benet (PSUC), hi tornava per presidir-la, de forma efímera, com a diputat de més edat. I ho feia en representació de Junts, per qui s’asseurà per primer cop en un escó al Parlament, malgrat que el 1982 va ser ell qui va mecanografiar més de deu vegades el discurs de la moció de censura que va protagonitzar Benet contra Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que Colomines és un polític d’esquerres, que va començar a Bandera Roja i al PSUC –també és fundador de Nacionalistes d’Esquerres–, però que professionalment s'ha dedicat a ser historiador, professor a la UB amb diverses estades a l’estranger, escriptor i també director del centre UNESCO de Catalunya. El 2007 va fer el pas oficialment a la política: Artur Mas va pensar en ell per dirigir la fundació CatDem i la Casa Gran del Catalanisme, una operació per eixamplar les fronteres de CDC i sobiranitzar el discurs de partit. Després de dimitir i tornar a la universitat, el 2016 l'espai convergent el va tornar a fitxar com a director de l'Escola d'Administració Pública i va acabar cessat pel 155.

Cargando
No hay anuncios

Marcat per tres accidents de trànsit i un càncer el 2020 que l’ha “humanitzat”, Colomines es caracteritza per tenir molta personalitat –“és difícil ser amic seu”, ironitza algú que li és pròxim–, ser un maniàtic de l'ordre i un personatge polèmic, com va demostrar dilluns al Parlament convertint un acte de tràmit com la mesa d'edat en un acte polític que va enervar les files del PP i Vox. “És com l’acer”, diu el seu entorn: ferri però flexible, dur però pragmàtic. “És molt culte, però un franctirador”, admet una altra font: “És un vers lliure”. Sense haver militat mai ni a CDC ni a Junts, ¿de quin sector és? Agustí Colomines és d’Agustí Colomines.