Envien a un centre de menors tancat l'agressor de Rajoy

Es tracta de la mesura cautelar demanada per la fiscalia mentre continua la instrucció del cas i el noi no és jutjat. El jove té 17 anys i és membre o simpatitzant de Mocidade Granate, un grup de seguidors radicals del Pontevedra C. F.

El noi de 17 anys que va agredir Rajoy a Pontevedra, en el moment de la seva detenció
Ara / Agències
17/12/2015
4 min
23
Regala aquest article

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 1 de Pontevedra, en funcions de guàrdia, ha acordat l'internament cautelar en règim tancat del noi de 17 anys detingut ahir per haver agredit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant una passejada electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG), serà internat al centre que la Xunta determini per un període màxim de sis mesos, tot i que el jutjat de menors de Pontevedra, quan agafi el cas i com a òrgan judicial especialitzat, pot suspendre la mesura cautelar abans que s'esgotin els sis mesos o bé prorrogar-la.

En tot cas, el fiscal cap de Pontevedra, Juan Carlos Aladro, ha explicat que aquesta mesura cautelar és la que ha demanat la fiscalia de menors després d'interrogar el jove i de l'informe que n'han fet psicòlegs i treballadors socials. El delicte que se li atribueix és el tipus agreujat d'atemptat a l'autoritat, ja que la víctima és el president del govern espanyol.

L'agressió a Mariano Rajoy ha estat al centre de l'actualitat tot el dia. El noi és un jove de 17 anys i sense antecedents que respon a les inicials d'A. V. F. És veí de Pontededra, lloc on es va produir l'agressió, i pertany a un grup de seguidors radicals de l'equip de futbol Pontevedra C. F. anomenat Mocidade Granate. El col·lectiu es va desmarcar ahir mateix i a través de Twitter de l'agressió.

De fet, dos membres de Mocidade Granate van definir el col·lectiu, en una entrevista fa dues setmanes a la web Hai Que Roelo, com un grup no violent i associat a l'esquerra i al nacionalisme.

En l'entrevista se'ls pregunta sobre les seves idees polítiques i la seva relació amb la violència, i davant d'aquest tema prefereixen "no entrar-hi". "Som seguidors i, després, cadascú que ens anomeni com vulgui. Sí que és cert que a gairebé tots ens atrau aquest moviment ['hooligan']. El problema és que està relacionat amb la violència, i nosaltres, de violents, de moment, no en tenim res", aclareixen.

En relació amb les seves idees polítiques, afegeixen: "Hi ha gent que prefereix reservar-se, però és cert que el grup sí que està associat a certs valors polítics com l'esquerra i el nacionalisme".

Avís per WhatsApp i amenaça via Twitter

El 'Diario de Pontevedra' i 'El Mundo' expliquen que el jove va anunciar als seus amics a través de WhatsApp l'agressió que estava a punt de protagonitzar, just deu minuts abans de dur-la a terme. Segons aquests dos mitjans, els amics del noi l'haurien animat a fer-ho.

De fet, al llarg del dia aquests amics han volgut desmarcar-se de l'atac i han assegurat que no es van prendre seriosament l'anunci i han argumentat que les seves paraules animant-lo a complir la seva amenaça eren una broma, segons publica l'agència Efe.

Aquests joves han puntualitzat que expressions com "acaba amb ell" o "fica-li els dits a les conques [dels ulls]", extretes d'una sèrie de televisió, les van utilitzar en to de broma perquè saben que "no agrada" a Rajoy.

Els mateixos joves han descrit l'implicat en els fets com un noi "molt tímid", i del qual "mai" haurien pensat que faria una cosa així. Creuen que "no és conscient de la situació", i han afegit que el que "més ràbia" els fa és no haver pogut "fer res" per evitar "un acte condemnable".

Segons assegura Europa Press, el menor compta amb un perfil a Twitter en què publica missatges d'alt contingut violent, com ara un del 13 de desembre de l'any passat en què avisava que tenia intenció d'atemptar contra la seu del PP:

Al perfil del menor, que s'autodefineix a la xarxa com a "antifeixista", també es poden trobar missatges antisemites i nacionalistes gallecs. Una altra de les piulades conflictives és una del 5 de març, segons recull el 'Marca', en la qual el jove hauria insultat durament el president de la Lliga espanyola, Javier Tebas, després que aquest es posicionés en contra de les xiulades a l'himne espanyol.

Parentesc amb la família de Rajoy

Per la seva banda, 'La Voz de Galicia' explica que el menor és fill d'una cosina de la dona de Rajoy, Elvira Fernández. "La mare de l'adolescent és cosina de Viri, la dona del president del govern [espanyol]", apunta el mitjà, que cita fonts properes a la família.

Una família, afegeix, "molt coneguda a Pontevedra i de la qual són conegudes les seves simpaties pel PP". El diari també apunta que "no hi ha cap tipus de motivació política en l'agressió". Sempre segons el mitjà, el jove hauria estat diagnosticat de depressió i ansietat.

Polèmica per la fotografia de l'agressió

Després de l'incident, Rajoy va viatjar fins a la Corunya per participar en un míting. Abans de començar l'acte electoral, el president espanyol va haver de ser maquillat per dissimular la marca vermella a la cara.

Mariano Rajoy, amb la marca vermella que li ha deixat l'agressió a la cara, avui a Pontevedra / MÓNICA PATXOT / PONTEVEDRA VIVA

De fet, aquest és un altre dels aspectes controvertits a la premsa d'aquest dijous. Tots els diaris situen en portada la fotografia de Rajoy després de l'agressió. Tanmateix, es poden copsar diferències sensibles en la gradació del color que té la ferida. Així, mentre que en algunes portades apareix una taca extremadament vermella a la cara del polític popular, en altres només es visualitza una lleu marca.

Portades de la premsa catalana i espanyola l'endemà de l'agressió a Mariano Rajoy a Pontevedra
stats