Investidura de Salvador Illa

Agitació entre els 'barons' del PSOE pel pacte d'Illa amb ERC

El secretari general extremeny demana a Sánchez que es debati entre tots sobre finançament mentre creixen les veus crítiques

3 min
El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, en un acte del PSOE el setembre del 2022.

Madrid"Tots els socialistes volen Salvador Illa com a president de la Generalitat, tots. O almenys una majoria àmplia de socialistes", va assegurar ahir Pedro Sánchez quan va sortir en defensa del preacord entre el PSC i ERC que ho pot permetre. Si bé cap dirigent del PSOE ha sortit a qüestionar l'objectiu d'investir el líder dels socialistes catalans, sí que s'han multiplicat les veus en els últims dies contra la manera d'aconseguir-ho. El més contundent contra el nou model de finançament per a Catalunya va ser un habitual de la crítica interna: el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ja es va oposar pràcticament en solitari a la llei d'amnistia. Aquest cop, però, altres barons territorials també han alçat la veu públicament davant del que veuen una possible amenaça a la "igualtat" i "solidaritat" entre espanyols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, l'agitació en algunes federacions del PSOE a un dia de la consulta a les bases dels republicans ha portat el secretari general del partit a Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, a reclamar al president del govern espanyol que els reuneixi a tots per debatre sobre finançament autonòmic. En una compareixença després de reunir la comissió permanent dels socialistes extremenys, Gallardo ha sol·licitat la convocatòria del consell de política federal del PSOE per dialogar i definir una posició comuna en una qüestió "tan transcendent" per al conjunt d'Espanya. Altres federacions reticents, com la de Madrid, veurien amb bons ulls la trobada, encara que no han fet el pas de demanar-la, segons expliquen fonts de la formació a l'ARA.

El líder del PSOE extremeny ha explicat que encara no té cap document oficial sobre l'abast dels canvis, però ha defensat que "la clau de la caixa l'ha de tenir sempre l'Estat". "Nosaltres estarem radicalment en contra de qualsevol sistema de finançament que impliqui desigualtat entre els espanyols", ha insistit. No ha estat l'únic a posicionar-se públicament en aquest sentit aquest dijous. El portaveu del govern socialista d'Astúries, Guillermo Peláez, ha rebutjat que "qualsevol comunitat autònoma abandoni el règim comú a través d'un concert fiscal". Segons Peláez, això implicaria que "minvessin" els recursos de l'Estat i, per tant, que hi hagués un "límit a la solidaritat".

Altres barons com l'aragonès Javier Lambán o el castellanolleonès Luis Tudanca s'han pronunciat en els mateixos termes. Més prudent, però també crític, ha estat el madrileny Juan Lobato, que va expressar dubtes considerant que el contingut del pacte "no és ideal". Unes crítiques d'alguns dels territoris que contrasten amb l'aval que va donar al preacord l'executiva del PSOE, que va ser gairebé unànime amb l'única abstenció d'un membre dels socialistes castellanomanxecs, federació que ja té acostumat Sánchez a la discrepància. "La notícia seria que Page fes una roda de premsa donant suport al govern d'Espanya", va ironitzar ahir el líder socialista.

És el mateix que ha dit la ministra d'Igualtat i membre de l'executiva del PSOE, Ana Redondo, en una atenció als mitjans aquest dijous en què ha tret ferro a aquests advertiments i ha garantit que el preacord garanteix la igualtat i, a més, permet "superar una situació de crisi territorial a Catalunya". També s'ha mostrat sorpresa que aquestes crítiques es facin sense conèixer la lletra petita de l'acord. Mentrestant, el PP aprofita per furgar en el malestar intern i subratlla que Sánchez no consulta la militància, a diferència d'ERC, perquè "si crida tot el PSOE hi estarà en contra", ha afirmat el portaveu popular al Congrés, Miguel Tellado, a Telecinco.

stats