Un agent penedit de l’operació Catalunya confirma pagaments amb fons reservats

El propietari de Método 3 ha aportat una declaració testifical a la causa que ha de jutjar l’excomissari Villarejo al setembre

ARA
2 min
L’excomissari José Manuel Villarejo, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaUn dels agents penedits d’haver participat en l'operació Catalunya confirma pagaments amb fons reservats per actuar contra Banca Privada d’Andorra (BPA) per detectar-hi diners de la família Pujol i en la detenció del director de l’agència de detectius Método 3, Francisco Marco, entre altres accions. Segons publica La Vanguardia, el mateix Francisco Marco, que forma part de l’acusació contra l’excomissari José Manuel Villarejo en el cas que investiga el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, hauria aportat una declaració testifical de l’agent reconeixent aquests pagaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’agent hauria actuat sota les ordres de Villarejo i de l’anomenada policia patriòtica a partir del novembre del 2012, i hauria estat rebent pagaments de fons reservats fins al 2016, concretament 1.000 euros al mes. La denúncia de Marco és clau per entendre aquesta nova informació sobre la causa, perquè l'escrit aporta les proves que acreditarien que la mà dreta de Villarejo a Catalunya, Antonio Giménez Raso, i el detectiu Julián Peribáñez van provocar la detenció i l'entrada i escorcoll a la seu de l'agència.

Segons ha assegurat Marco a RAC1, l’objectiu de la detenció i l'escorcoll, que considera il·legals, era “blanquejar informació” per protegir qui va ser ministre de l’Interior durant l’etapa en què va operar la policia patriòtica a Catalunya, Jorge Fernández Díaz, d’informacions que s'haguessin pogut obtenir de la conversa gravada al restaurant La Camarga de Barcelona entre la llavors líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. Segons la declaració de l’agent, que Marco ha assegurat que ratificarà al judici que ha de començar al setembre, el primer encàrrec que va rebre de l’excomissari Villarejo va ser establir contactes amb Banca Privada d'Andorra, perquè volien intentar “carregar-se el banc”, en paraules de Marco, per trobar dades que provessin que hi havia diners de la família Pujol.

Els altres objectius

L’agent també concreta pagaments de fins a 25.000 euros per informacions que s’obtenien “de manera il·legal” i que Marco ha concretat que els va cobrar Julián Peribáñez, extreballador de Método 3. Marco també ha explicat que Victoria Álvarez hauria estat rebent la mateixa quantitat de diners que l’agent penedit, procedents de fons reservats i que gestionava Giménez Raso, per mantenir la pressió mediàtica sobre la família Pujol. A part de les accions per investigar els Pujol i l’entitat andorrana i la seva mateixa detenció, l’agent va participar o era coneixedor que aquest grup tenia “una especial malvolença” contra el major dels mossos Josep Lluís Trapero i va intentar investigar irregularitats a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha detallat Marco.

stats