Qui agafa les regnes d'ERC amb la dimissió de Junqueras?
El líder republicà buscarà l'aval de la militància per presentar-se el 30 de novembre
BarcelonaEn l'executiva maratoniana i tensa del dimecres 15 de maig, Oriol Junqueras va prometre que l'endemà de les eleccions europees abandonaria la presidència del partit per buscar l'aval de la militància per continuar al capdavant d'Esquerra a partir del congrés del 30 de novembre. Això serà aquest dilluns, quan hi ha convocada la direcció del partit per valorar els resultats de les eleccions europees, però també quan Junqueras formalitzarà la seva renúncia –en concret a la reunió de la permanent, l'òrgan que reuneix els membres de la cúpula, i ja no participarà en la posterior trobada de l'executiva–. D'aquesta manera, Marta Rovira passarà a tenir tot el poder de l'organització, al costat de Pere Aragonès. Tots dos mantindran els càrrecs de secretària general i coordinador nacional respectivament fins al congrés. La pugna interna que s'ha explicitat des de la desfeta del 12-M continuarà, però ara encara es faran més visibles els dos bàndols que s'enfronten per definir el rumb i les persones que han de pilotar el partit.
Des d'aquest dilluns, Oriol Junqueras deixarà de tenir el despatx que tenia fins ara com a president d'ERC a la seu del carrer Calàbria, i també el cotxe o el telèfon mòbil. Junqueras es convertirà en un militant ras que vol continuar recorrent Catalunya amb l'objectiu de reclutar suports que li serveixin per avalar la seva candidatura de cara al congrés del 30 de novembre. De fet, l'encara president republicà fa temps que pentina els municipis catalans i es reuneix amb militants i associacions. L'objectiu, segons el seu equip, era acostar el partit a la ciutadania, però els crítics amb Junqueras hi veien una manera de teixir-se un perfil per fer de contrapoder al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès. Sigui com sigui, ara Junqueras continuarà visitant el territori, però ho haurà de fer sense la infraestructura d'Esquerra. Caldrà veure, a més, com queda situat al partit l'equip que tenia al seu costat fins ara.
El consell nacional del 15 de juny
En principi, l'última intervenció que farà Oriol Junqueras al davant dels òrgans del partit serà a la permanent de dilluns. També es preveu que assisteixi al consell nacional del 15 de juny. A priori no hi intervindrà, tot i que si ho vol pot demanar la paraula. L'aparell que ara comanda el partit era partidari que formalitzés el seu comiat en aquest òrgan, però el seu equip més proper va considerar que no ho havia de fer per no donar una imatge d'adeu definitiu. Tot i haver renunciat al càrrec, Junqueras pot continuar participant en els consells nacionals del partit i té dret a vot. A banda de la permanent, l'executiva i el consell nacional de la setmana que ve, Junqueras també té previst fer dimarts una trobada amb els treballadors del partit que serveixi de comiat.
El consell nacional del 15 de juny també ha de servir per prendre el pols de l'organització després de la desfeta del 12-M i dels resultats dels comicis europeus. En les últimes setmanes, Marta Rovira ha mantingut reunions de forma telemàtica amb els quadres territorials, que han servit per escoltar la seva opinió sobre quina posició ha d'adoptar el partit davant d'una investidura de Salvador Illa. D'entrada, el relat oficial és que a Esquerra no li fa por anar a eleccions, però el cert és que els republicans ja han verbalitzat les condicions que creuen que el PSC hauria d'acceptar si vol els seus vots: principalment negociar un finançament singular per a Catalunya, però també hi afegeixen el referèndum.