Judicialització del Procés
Política 14/02/2023

Com afecta la decisió de Marchena a la resta de causes de l'1-O?

La Fiscalia presentarà els pròxims dies l'acusació de malversació contra Jové i Salvadó

2 min
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó en una imatge d’arxiu del 2017.

MadridUn cop concedits els indults, l'interès d'Esquerra per modificar el Codi Penal era tant rebaixar la inhabilitació dels ja condemnats com aclarir el futur judicial dels alts càrrecs del Govern de l'1-O que encara esperen judici. Dos d'ells al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Lluís Salvadó i Josep Maria Jové, i d'altres en jutjats de Barcelona. Tanmateix, la negativa de Manuel Marchena d'aplicar la reforma de la malversació a la causa del Procés complica molt la situació del sottogoverno, per a qui la interpretació del Tribunal Suprem serà una llosa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els pròxims dies la Fiscalia presentarà el seu escrit d'acusació contra el líder d'ERC al Parlament i l'ara president del Port de Barcelona, després que s'esgotin els dies de termini que el TSJC va donar al ministeri públic, que havia reclamat un mes per analitzar els canvis al Codi Penal. Si no hi ha cap sorpresa, seguirà el criteri que ja van marcar els fiscals del Suprem i que està avalat pel fiscal general de l'Estat: els canvis en la malversació no afecten l'1-O. Ho van demostrar en primer lloc quan van donar suport a la interpretació que va fer el jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, en la interlocutòria que modificava el processament dels exiliats. En segon lloc, en l'informe presentat davant Marchena en què apostava per mantenir Junqueras inhabilitat fins al 2030.

Amb aquest escenari, l'amenaça d'un màxim de 12 anys de presó per aquest delicte continua viva. El diari El Mundo així ho avança aquest dimarts, si bé oficialment la Fiscalia encara no ho confirma. L'antic delicte de malversació –sense els canvis pactats per PSOE i ERC– preveu entre quatre i vuit anys de presó quan la quantitat defraudada superi els 250.000 euros, i es pot aplicar "la pena superior en grau", que resulta de sumar la màxima i la meitat, és a dir, 12. El Suprem ja va confirmar que en el cas del referèndum s'havia superat aquesta xifra malversada. En certa manera, les cartes estan marcades per a Jové i Salvadó al TSJC, atès que la cúpula judicial espanyola ja ha jutjat aquests mateixos fets i ara simplement seuen al banc dels acusats uns altres protagonistes, que estaven a les ordres d'Oriol Junqueras a la conselleria d'Economia.

Altres delictes

Tots dos estan processats també pels delictes de revelació de secrets, prevaricació i desobediència. Els dos últims no comporten presó, però sí la revelació de secrets. Més enllà que el processament inclogui aquest delicte, només formarà part del judici si el plantegen les acusacions. Caldrà veure si la Fiscalia també l'incorpora, cosa que podria disparar més les possibles penes de presó.

D'altra banda, un bon gruix de càrrecs del Govern durant el 2017 esperen al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona –el que va començar a investigar abans el Procés– amb l'amenaça de malversació que recau sobre diversos dels investigats. A ells també els afectarà directament la interpretació que Marchena ha fet d'aquest delicte i del que passi amb Jové i Salvadó. No esperen bones notícies.

stats