Política26/03/2015

La Justícia argentina segueix pressionant per aclarir els crims franquistes

L'advocada Anna Messuti ho presenta com una via d'esperança per les famílies que volen que s'apliqui la justícia universal

Sofia Català
i Sofia Català

BarcelonaLes víctimes de les tortures, els afusellaments, l'exili i l'esclavitud del franquisme que s'han querellat a Argentina han trobat una petita llum d'esperança en la resolució dels crims de la dictadura. L'advocada Anna Messuti ha explicat a la taula rodona "Justícia Universal per als crims de la Guerra Civil, el franquisme i el nazisme", que ha tingut lloc aquest dijous al Col·legi d'Advocats de Barcelona, que un fiscal argentí s'ha interessat en elaborar un informe que insti la jutge a investigar més sobre casos com ara el de Lluís Companys o Salvador Puig Antich. Fins la data, els querellants havien dut endavant tots els processos judicials sense fiscal.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advocada Messuti ha volgut destacar que a pesar que el Consell de Ministres hagi rebutjat en nombroses ocasions atendre's a la justícia universal per jutjar els crims del franquisme, "no està tot perdut". Messuti ha explicat que "qualsevol estat està legitimat i obligat a ocupar-se de no deixar sense investigar crims de lesa humanitat" i ha advertit que els querellants "ja tenen fiscal". L'advocada també ha volgut fer una crida als ajuntaments dels llocs d'origen de les víctimes perquè es presentin com a querellants, com ja han fet moltes associacions, sindicats o partits polítics, com ara ERC. En aquest sentit, Messuti ha reiterat el seu agraïment a la formació política i ha recordat a les forces amb representació parlamentària a l'Estat que "sense tutela judicial efectiva no es pot parlar d'estat de dret".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha pronunciat el lletrat Antonio Segura, que s'ha referit a l'estat espanyol com una "construcció jurídica" on existeix "un sistema d'impunitat perfectament dissenyat". L'advocat ha afirmat que el funcionament de la justícia espanyola respon a una "raresa normalitzada" que existeix gràcies als "pactes" entre poder polític i judicial. En al·lusió als hereus contemporanis del règim franquista, Segura ha explicat irònicament: "He trigat una desena d'anys a entendre-ho, la guerra la van guanyar ells; i ells segueixen sent ells".