Política30/10/2017

Un advocat flamenc especialista en drets humans confirma que té Puigdemont com a client

Paul Bekaert assegura que el president de la Generalitat és a Bèlgica i que li ha demanat assessorament legal

Ara
i Ara

Brussel·lesL'advocat flamenc Paul Bekaert, especialista en drets humans, ha confirmat a l'agència Reuters que Carles Puigdemont li ha demanat assessorament legal i que ell l'ha acceptat com a client.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Puc confirmar que Carles Puigdemont m'ha designat com a representant legal, ja que actualment és a Bèlgica", ha dit Bekaert en una conversa telefònica amb Reuters.

Cargando
No hay anuncios

"Soc el seu advocat en cas que em necessiti. Però encara no estic treballant en cap petició en concret", ha especificat quan se li ha preguntat si prepara la sol·licitud d'asil.

Bekaert, que té el despatx a la ciutat flamenca de Tielt, ha participat en molts procediments d'extradicions sol·licitades per l'estat espanyol contra bascos acusats de vinculacions amb ETA en diversos graus, molts dels quals havien patit tortures. L'advocat basc Julen Arzuaga, que havia treballat amb ell fa anys en alguns d'aquests casos, ha explicat a l'ARA que Bekaert és el màxim especialista en aquest tipus de casos.

Cargando
No hay anuncios

Al marge de la qüestió de l'asil, que depèn del govern, la tradició garantista dels jutges belgues fa que sigui molt més difícil que en altres països aconseguir una extradició d'algú que s'ha refugiat a Bèlgica. Si l'Audiència Nacional dicta una ordre de detenció contra Puigdemont i els consellers que són amb ell a Brussel·les, els tràmits seran llargs i podria acabar-se denegant la petició espanyola.

Tot i que l'euroordre de detenció és vigent a Bèlgica, no s'activa de manera gairebé automàtica com sí que passa en altres països de la UE. Els jutges belgues entren al fons de la qüestió, no es limiten als tràmits formals, i són molt exigents en temes de drets humans. "En els casos en què es pot al·legar una persecució política, com passa amb la querella contra Puigdemont, examinen el tema a fons i poden denegar l'extradició", explica. Segons Arzuaga, com que els delictes de sedició i de rebel·lió requereixen un comportament violent per part dels acusats, en aquest cas és "molt difícil que l'Estat aconsegueixi defensar la imputació amb èxit en un tribunal belga".