Política26/12/2019

L’informe de l’Advocacia de l’Estat sobre Junqueras podria retardar la investidura

Els lletrats de l'Estat tenen fins al 2 de gener per lliurar les al·legacions a la sentència del TJUE

Laia Forès
i Laia Forès

MadridLes negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez estan aturades. El PSOE i ERC estan a l’espera de l’informe amb les al·legacions a la sentència europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras que l’Advocacia de l’Estat ha de lliurar al Tribunal Suprem. Esquerra espera “un gest” del govern espanyol en funcions a través de l’Advocacia. Però l’informe no arriba i tant des de Moncloa com des del Suprem adverteixen que els lletrats de l’Estat tenen fins al 2 de gener per lliurar l’informe. Segons fonts governamentals i jurídiques, la dificultat tècnica d'una sentència sense precedents i la transcendència política de les al·legacions fan que, probablement, l’Advocacia esgoti el termini.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tardança en l’elaboració de l’informe –s’esperava per a principis d’aquesta setmana– fan impossible la primera data d’investidura que havia previst el PSOE, del 27 al 30 de desembre, i compliquen la segona data prevista, del 2 al 5 de gener. Quan l’Advocacia presenti el seu informe, encara quedaran elements per escenificar l’acord i convocar els plens d’investidura. En primer lloc, ERC haurà d’estudiar les al·legacions i, si satisfà les seves expectatives, després es produirà una reunió entre els socialistes i els republicans per segellar l’acord que permetrà l’abstenció d’ERC a la investidura, imprescindible perquè Sánchez pugui tenir èxit.

Cargando
No hay anuncios

En segon lloc, Esquerra convocarà el seu consell nacional per validar l’acord. El Cap d’Any pel mig complica encara més el calendari. Amb tot, fonts de la Moncloa no descarten que la investidura encara es pugui celebrar del 2 al 5 de gener: “Encara hi ha temps”. Que n'hi hagi o no dependrà de quan presenti el seu escrit l’Advocacia. Si és aquest divendres o, a tot estirar, dilluns al matí, encara seria factible. Fonts del Congrés asseguren que és possible convocar un ple el dimarts 31 per celebrar-lo el dijous 2, encara que s’hagi de mobilitzar a última hora els funcionaris i el personal de seguretat –que estan de vacances– necessaris per celebrar les tres sessions d’investidura, debat i dues votacions.

La urgència dels socialistes

El PSOE té pressa per celebrar la investidura i fa setmanes que pressiona per a un acord abans que s’acabin les vacances de Nadal. Intenta evitar que sorgeixin imprevistos que compliquin l’acord, com ara el pronunciament del Suprem sobre la immunitat de Junqueras. Sánchez vol ser investit al més aviat possible –va prometre quan va guanyar les eleccions que hi hauria nou govern abans del 31 de desembre–, però no comptava que l’Advocacia necessitava temps per trobar un encaix a la situació política. Per intentar accelerar les negociacions, dilluns membres ERC i d'Unides Podem –el futur soci de govern de Sánchez– es van trobar a Madrid en una reunió discreta, segons ha transcendit aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

Tot i la urgència exhibida pel PSOE, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha demanat aquest dijous que es deixi treballar els lletrats de l’Estat. En una entrevista a la Cadena SER, ha defensat que es tracta d'un procés judicial "complicat" que requereix "prudència" i "respecte". Robles ha negat també, tot i les evidències, que el temps que s’està prenent l’Advocacia tingui una “explicació política”. “Els procediments judicials no tenen res a veure amb els procediments polítics”, ha assegurat. La titular de Defensa, l’únic membre del govern espanyol que ha fet declaracions aquest Sant Esteve, també ha negat que Sánchez tingui cap pressa per ser investit.

Casado carrega contra el PSOE

Des de l’oposició, el PP critica que la investidura depengui de les demandes d’ERC. El líder del partit, Pablo Casado, ha assegurat aquest dijous que és "intolerable" que la investidura estigui "pendent" de l'informe de l'Advocacia de l'Estat. A través de Twitter, Casado ha qualificat Junqueras de "delinqüent" i ha assegurat que “no ha de tenir privilegis discrecionals". Casado ha defensat que l'Advocacia de l'Estat "representa els interessos d'Espanya". "No està al servei de Sánchez", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Els lletrats de l’Estat han de traslladar al Tribunal Suprem quina ha de ser la resposta que consideren que ha de donar l’alt tribunal a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE. L’Advocacia ha de decidir, entre altres qüestions, si demana que es deixi prendre possessió de l’acta d’eurodiputat al líder d’ERC. Els serveis jurídics de l'Estat són l'única part que encara no ha presentat l'escrit d'al·legacions. La Fiscalia ja es va pronunciar el mateix dia en què es va saber la resolució del TJUE i va defensar que la immunitat ja no pertoca aplicar-la en el cas de Junqueras perquè ja no és un pres preventiu. La Fiscalia també demanava aixecar la immunitat per a Carles Puigdemont i Toni Comín i mantenir les euroordres.