Els lletrats avisen que la fórmula de JxCat fa perillar les votacions

Torrent té l’última paraula al ple sobre la validesa dels vots de Puigdemont i els presos de la seva llista

La mesa del Parlament reunida per debatre el mecanisme de votació del dictamen sobre la suspensió dels diputats processats per Llarena
Núria Orriols / Marc Toro
08/10/2018
4 min

BarcelonaGairebé tres mesos de negociació es posen a prova avui al Parlament. JxCat i ERC arriben a les votacions del debat de política general amb un acord sobre les suspensions que, tot i que aquest dulluns va ser ratificat per la mesa, compta amb reticències de les dues parts i amb un contundent informe en contra dels lletrats. Els serveis jurídics van advertir ahir que si Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull exerceixen la delegació de vot aquest dimarts al ple tots els actes parlamentaris en què participin poden ser “invàlids” (vegeu l'informe). A hores d'ara, però, Junts per Catalunya manté que els seus diputats poden votar i s'agafen precisament a la resolució d'ahir dilluns de la mesa en què confirma les delegacions (vegeu el document). "Els diputats afectats per la resolució adoptada pel ple mantenen la condició plena de membres del Parlament i no poden ser privats dels drets polítics", afirma la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els lletrats, que han fet l’informe per ordre del president del Parlament -seguint una petició del PSC, que dilluns ja va recórrer les delegacions de vot al Tribunal Constitucional-, afirmen que si aquests diputats no designen un altre parlamentari perquè assumeixi les seves funcions, tal com ja van fer Oriol Junqueras i Raül Romeva, els seus vots no podrien “computar-se vàlidament”. “Si un parlamentari [afectat per la interlocutòria del jutge Pablo Llarena] no és substituït expressament per un altre, aquest no pot exercir el dret de vot per delegació”, afirma taxatiu l’informe signat pel lletrat major, Joan Ridao, i el secretari general, Xavier Muro, que a més afirma que la fórmula de JxCat tampoc s’adapta al dictamen que van aprovar els grups independentistes amb els comuns dimarts al ple.

En tot cas, que es comptabilitzin o no els vots dels diputats suspesos de JxCat no dependrà dels lletrats sinó del president del Parlament, Roger Torrent, i dels secretaris de la mesa: segons el reglament de la cambra, són ells els que “supervisen i autoritzen” les actes de les sessions al ple.

Possible canvi d’última hora

Ara bé, aquest dimarts a les dotze del migdia està prevista una reunió de la mesa en què tot plegat podria fer un gir de 180 graus, encara que el mateix òrgan decidís ahir que confirmava la delegació de vot de Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull. Fonts de JxCat afirmen que mantindran els vots delegats, tot i que algunes veus del grup parlamentari apunten que finalment els afectats per la interlocutòria podrien decidir no votar per no fer perillar la validesa de les resolucions del debat de política general. Els diputats de JxCat, a diferència d’Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC), no van presentar un escrit a la mesa designant un altre diputat sinó que van ratificar el vot delegat al portaveu de JxCat, Albert Batet, que tenien abans de la suspensió. Una delegació que els lletrats consideren que no serveix des de la suspensió dictada per Llarena.

Aquest dimarts, doncs, Torrent i la majoria independentista de la mesa poden tornar a enfrontar-se a responsabilitats jurídiques i penals: hauran de decidir si segueixen els avisos dels lletrats o fan prevaldre l’acord polític i compten els vots de Puigdemont, Sánchez, Turull i Rull. Amb la possibilitat, com també adverteixen els serveis jurídics, que les votacions siguin impugnades als tribunals. De fet, després que la mesa ratifiqués dilluns les delegacions de vot de JxCat, el PSC va presentar un recurs d’empara al TC perquè decreti mesures cautelars per evitar que els diputats de JxCat suspesos votin al ple. De la mateixa manera que els lletrats, els socialistes consideren que només podrien votar en cas de ser substituïts. Els serveis jurídics, per la seva banda, avalen el recurs d’empara del PSC: interpreten que si s’adopten acords amb els vots dels diputats processats per rebel·lió de JxCat es podria “vulnerar el dret de participació política” de la resta de parlamentaris. I afegeixen que les votacions poden ser impugnades pel govern espanyol i que el Tribunal Suprem pot prendre mesures per desobeir la seves resolucions.

Mentre fonts d’ERC ressaltaven la contundència de l’informe, veus de JxCat criticaven Torrent per haver-lo demanat. Ho atribueixen a les reticències d’ERC a l’acord forjat dijous perquè torna a situar la mesa en el punt de mira dels tribunals. L’opinió dels lletrats ja era coneguda a la mesa i, de fet, va provocar un xoc entre Ridao i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, responsable de l’estratègia jurídica de Junts per Catalunya.

L’acord és “vigent”

A última hora de dilluns, l’acord sobre les suspensions -tancat dijous després de sis hores de negociació- es mantenia “vigent”, segons els portaveus de JxCat i ERC. Però en privat ningú s’atrevia a afirmar-ho taxativament. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, va afirmar a la tarda, abans de conèixer l’informe dels lletrats, que la relació amb ERC era “fluïda” i que l’acord es mantenia. “Jo em crec el ple del Parlament: ni suspesos ni substituïts”, repetia ahir Pujol. Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, es va limitar a dir en roda de premsa que el seu partit vol que es garanteixin els drets dels diputats, les majories parlamentàries i l’efectivitat dels vots. Uns requisits que segons l’informe dels lletrats ara per ara no estan assegurats avui al ple.

Què diu la mesa sobre els vots delegats de JxCat?

LES CLAUS

La mesa del Parlament va rebutjar ahir les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PP sobre la delegació de vot dels diputats suspesos de JxCat, ratificant així l’acord de dijous passat entre ERC i la llista de Puigdemont.

Quina és la conclusió dels lletrats sobre la fórmula de la llista de Puigdemont?

L’informe dels lletrats afirma que si els diputats de JxCat -afectats per les suspensions de Llarena- no són substituïts no poden votar. Si no es fa aquest pas, diuen, “l’eficàcia jurídica” dels actes parlamentaris es pot veure “seriosament afectada” i són “susceptibles de ser invalidats”. Els lletrats, doncs, creuen que avui les delegacions de vot no es podrien comptar.

¿Hi pot haver canvis abans del ple d'aquest dimarts?

La mesa es reuneix a les dotze i podria canviar de criteri respecte a les delegacions. En cas que JxCat no les retiri, però, qui té l’última paraula al ple és el president del Parlament, Roger Torrent, que valida les votacions.

Quines conseqüències legals tindrien els vots?

Els lletrats afirmen que les votacions amb vot delegat dels diputats de JxCat podrien ser impugnades al TC pels grups parlamentaris o la Moncloa. També avisen de possibles responsabilitats penals per a Torrent i la mesa.

Informe dels lletrats sobre els vots delegats de JxCat
Resolució de la mesa
stats